Možná v kuchyni začínáte a hodilo by se vám pár základních tipů, jak se co nejdříve mezi troubou a sporákem pohybovat jako profesionál. Nebo možná vaříte celý svůj život a myslíte si, že už vás nemůže nic překvapit. Podívejte se na 90 tipů do kuchyně pro začátečníky i pokročilé a inspirujte se.
- Před vařením si připravte dokonalý pracovní prostor a nachystejte si čisté pomůcky a nádobí. Ujistěte se, že máte odpadkový koš po ruce a ne zavřený někde v kredenci.
- Pro dobrou vajíčkovou směs rozmíchejte velké vejce se lžičkou vody dohladka. Použijte jako lepidlo na pečivo a poté natřete na povrch, aby se hezky lesklo.
- Naučte se jednoduše loupat rajčata. Nahoře vyřízněte křížek a poté je 15 až 30 vteřin vařte v horké vodě. Následně je zchlaďte a uvidíte, jak se slupka snadno sloupne.
- Udělejte si pohodlí! Oblečte si k práci v kuchyni pohodlné oblečení a zástěru a nebudete se muset starat o to, jestli se zašpiníte, nebo ne.
- Investujte do kuchyňské váhy. Je to totiž skvělý způsob, jak zvážit ingredience potřebné k vaření či pečení.
- Než začnete vařit, přečtěte si jednou celý recept.
- Průběžně při vaření a pečení uklízejte.
- Při grilování nebo pečení použijte dvě jehlice místo jedné, abyste zabránili otáčení surovin.
- Naučte se od oka poznat, jestli je steak hotový.
- Abyste předešli zhnědnutí a připálení másla v pánvi, přidejte trochu citronové šťávy.
- Nebojte se používat sůl, podpoří totiž chuť Vašich jídel. Vyzkoušejte také košer sůl a používejte kořenící směsi, které obsahují sůl mořskou.
- Nenašli jste v obchodě šalotku? Vyměňte ji za kombinaci klasické cibule s česnekem.
- Po manipulaci s česnekem si ruce otřete o nerezovou ocel, třeba o kuchyňský dřez, abyste se zbavili zápachu.
- Termostat na troubě nemusí být přesný. Dejte proto do trouby kuchařský teploměr, abyste se přesvědčili, že je správně předehřátá.
- Ignorujte pokyny k době vaření. Zkontrolujte pokrmy, jejich měkkost, barvu, chuť a sami rozhodněte, kdy je hotovo.
- Nejvšestrannějším a nejdůležitějším nástrojem v kuchyni je ostrý nůž.
- Zdokonalte se ve všech způsobech vaření vajec.
- Při přípravě ztraceného vejce přidejte do vroucí vody lžičku vinného octa. Zabráníte tak rozpadnutí žloutku.
- Aby byla vejce natvrdo vždy perfektně připravená, přiveďte vodu k varu a poté sporák vypněte. Nechte vejce v horkém hrnci 12 minut odpočívat a následně je přendejte do studené vody.
- Rozbíjejte vejce nad papírovou utěrkou – skořápky Vám tak nikam nespadnou a budete mít jednodušší uklízení.
Další tipy do kuchyně si můžete přečíst v dalších dílech 90 jednoduchých tipů do kuchyně pro začátečníky i pokročilé
90 jednoduchých tipů do kuchyně pro začátečníky i pokročilé 2. díl zde.
90 jednoduchých tipů do kuchyně pro začátečníky i pokročilé 3. díl zde.
90 jednoduchých tipů do kuchyně pro začátečníky i pokročilé 4. díl zde.