Zdravotní prospěšnost, nebo naopak škodlivost některých potravin je často předmětem diskuze. My vám zde přinášíme seznam dvaceti potravin, které jsou obecně považovány za velmi nezdravé a jejichž konzumaci byste měli výrazně omezit, zvláště pokud se pokoušíte zhubnout nebo se chcete vyhnout chronickým onemocněním. Nejlepším řešením je zcela je z jídelníčku vypustit a nahradit je vhodnějšími alternativami.
1. Většina druhů pizzy
Nikoho jistě nepřekvapí, že vzhledem ke své výborné chuti a snadné dostupnosti, je pizza jedním z nejoblíbenějších „nezdravých“ jídel na světě. Hlavním problémem pizzy je používání velmi nezdravých přísad při její průmyslové výrobě a extrémně vysoký počet kalorií.
Alternativa: Pizza z kvalitních zdravých ingrediencí. Zdravou pizzu si můžete připravit také doma, kde můžete ohlídat kvalitu použitých surovin.
2. Bílé pečivo
Bílé pečivo je nejčastěji vyrobeno z bílé pšeničné mouky s vysokým obsahem lepku a je zcela nevhodné pro lidi trpící celiakií nebo přecitlivělostí na lepek. Většina komerčního pečiva je nicméně nezdravá také pro všechny ostatní, kteří citlivostí na lepek netrpí. K jeho výrobě je často použita modifikovaná odrůda přenice ochuzená o nutričně hodnotné látky a výrobek se tak stává jen zdrojem prázdných kalorií způsobující výkyvy cukru v krvi.
Alternativa: V případě dobré snášenlivosti lepku může být vhodnou volbou kvalitní pečivo s obsahem více druhů obilovin nebo pečivo celozrnné. Pokud je lepek zdrojem problémů, je možné připravit domácí pečivo také z bezlepkové mouky.
3. Bezlepkové výrobky
Bezlepková strava je novodobým trendem a až třetina Američanů se snaží konzumaci potravin s obsahem glutenu vyhýbat. Problémem bezlepkové diety je nahrazování potravin s obsahem glutenu uměle vyrobenými bezlepkovými variantami, které mohou obsahovat vysoký podíl cukru, nezdravé tuky a rafinované obiloviny jako kukuřičný nebo tapiokový škrob. Rafinované škroby jsou zodpovědné za výkyvy hladiny krevního cukru a nejsou zdrojem prakticky žádných nutričně hodnotných látek.
Alternativa: Pokud se vyhýbáte potravinám s obsahem glutenu, vybírejte mezi přirozeně bezlepkovými potravinami jako je nezpracované ovoce, zelenina nebo živočišné produkty. Bezlepkové neznamená automaticky zdravé.
4. Nízkotučný jogurt
Jogurty mohou být pro vaše zdraví velmi prospěšné. To se bohužel netýká většiny z těch, které naleznete v běžné prodejně potravin. Jedná se často o produkty se sníženým obsahem tuku a přemírou cukru pro vykompenzování ztráty chuti v důsledku odtučnění. Přírodní mléčné tuky byly jednoduše uměle odstraněny a nahrazeny něčím mnohem horším. Mnoho z těchto výrobků neobsahuje ani probiotické bakterie, které jsou zničeny během pasterizace po proběhlé fermentaci.
Alternativa: Dávejte přednost plnotučným jogurtům s obsahem živých kultur (probiotik) a pokud máte tu možnost, vyzkoušejte jogurt vyrobený z mléka trávou krmených krav.
5. Nízkosacharidové výrobky
Také nízkokalorická dieta se několik posledních desetiletí těší značné oblibě. Existuje přitom opravdu velké množství přírodních potravin přirozeně obsahujících nízký počet sacharidům a tyto potraviny mohou být samozřejmě velmi zdravé. To se ovšem nedá říci o nízkosacharidových náhražkách běžného jídla, jako jsou nízkosacharidové tyčinky nebo dietní koktejly. Ty jsou často značně průmyslově zpracované a obsahují jen velmi málo skutečně výživných látek na rozdíl od hromady umělých přísad smíchaných dohromady a vydávaných za jídlo.
Alternativa: Pokud se řídíte zásadami nízkosacharidové diety, dejte přednost potravinám přirozeně obsahujícím nízké množství sacharidů. Opět platí, že nízkosacharidové neznamená automaticky zdravé.
6. Čokoládové tyčinky
Čokoládové tyčinky jsou až neuvěřitelně nezdravé. Obsahují nejen vysoké množství cukrů, ale i rafinované mouky a ztužených tuků. Zároveň nejsou zdrojem téměř žádných nutričně hodnotných živin. Průmyslově zpracované potraviny, jako jsou právě čokoládové tyčinky, jsou vyrobeny tak, aby chutnaly téměř neodolatelně (sníte jich tak více) a bylo co nejjednodušší je rychle zakousnout. Mohou sice skvěle chutnat a přinést krátkodobé uspokojení, jakmile je ale s jejich zpracováním váš metabolismus hotov, nastává rychlý nástup pocitu hladu.
Alternativa: Vhodnou náhradou je kus ovoce nebo kousek čokolády s vysokým obsahem kakaa.
7. Zpracované maso
Ačkoli maso samo o sobě může být zdravé a výživné, není to případ upravených a zpracovaných masných výrobků. Podle některých výzkumů, může mít konzumace zpracovaného masa za následek zvýšení rizika výskytu některých závažných onemocnění, jako je rakovina střev, cukrovka II. typu a onemocnění srdce. Většina těchto výzkumů je založena na pozorování, a není možné vliv konzumace zpracovaného masa na vzniku onemocnění přímo dokázat. Statistiky ale jasně ukazují na možnou souvislost.
Alternativa: Pokud si nedokážete svůj život představit bez slaniny, párků, pepperoni a jiného zpracovaného masa, vybírejte pečlivě a pokuste se je nakupovat u lokálních farmářů, kteří do nich nepřidávají umělé přísady. Nezanedbatelnou roli hraje i zkonzumované množství.
8. Sýrové výrobky
Sýr je sám o sobě zdravý a plný nutričně hodnotných látek. Plátek sýra může dokonce zaručit stejný nutriční přínos jako sklenice vypitého mléka. Sýrové výrobky ale s opravdovým sýrem nemají co dělat. Obvykle jsou plné umělých náhražek a speciálně upravovány tak, aby opravdový sýr alespoň připomínaly. Sýr je zkrátka zdravý, ale sýrové výrobky už ne. Doporučujeme číst údaje na obalech a nekupovat sýrové náhražky.
Alternativa: Místo sýrových náhražek si dopřejte opravdový sýr.
9. Jídlo z rychlého občerstvení
Klasické řetězce rychlého občerstvení nepodávají nic jiného než nezdravá jídla. Většina je výsledkem masové výroby s velmi malým obsahem skutečně výživných látek. Stravovat se v rychlém občerstvení je sice obvykle levné, ale s jistotou zaplatíte později újmou na vašem zdraví. Za každou ušetřenou korunu riskujete pozdější mnohonásobně vyšší výdaje spojené se zdravotními následky.
Alternativa: Naštěstí se začínají objevovat alternativy v podobě zdravého rychlého občerstvení.
10. Vysokokalorické „kávové“ nápoje
Káva bývá neprávem „haněnou“ potravinou, která je ve skutečnosti bohatá na antioxidanty a může být zdraví prospěšná. Výzkumy například potvrzují, že pití kávy snižuje riziko výskytu závažných onemocnění, jako je cukrovka II. typu a Parkinsonova nemoc. Do kávy jsou ale často bohužel přidány přísady, které změní prospěšný nápoj ve zdraví škodlivý. Přidané náhražky smetany a cukr jsou spojeny s konzumací prázdných kalorií a jsou stejně nezdravé, jako ostatní slazené nápoje.
Alternativa: Místo umělých kávových nápojů si dejte opravdovou kávu. Nejlepší je samozřejmě černá káva, ale ani malé množství pravé smetany nebo plnotučného mléka vašemu zdraví neublíží.
11. Potraviny s vysokým obsahem cukru, mouky a rafinovaných tuků
Jednou z nejdůležitějších věcí, které můžete pro zdraví svého těla udělat, je sledovat informace na obalech potravin a vyhnout se následujícím přísadám:
• Přidaný cukr (a glukózo-fruktózový sirup)
• Rafinované obiloviny (zejména bílá mouka)
• Průmyslově zpracované rostlinné oleje
• Umělé trans mastné kyseliny
Uvedené přísady jsou extrémně nezdravé, ale zároveň také nejrozšířenější v moderním jídelníčku. Čtení etiket by tak nemělo být podceňováno ani pokud jste přesvědčení, že se jedná o zdravé jídlo.
12. Většina průmyslově zpracovaného jídla
Nejjednodušší cestou, jak jíst zdravě a zhubnout, je zcela se vyhnout konzumaci průmyslově zpracovaných potravin. Můžete se například řídit jednoduchým pravidlem, podle kterého jídlo, které vypadá, že mohlo být vyrobeno v továrně, není zpravidla pro vaše zdraví vhodné. Opravdové jídlo nepotřebuje seznam ingrediencí, je tou nejlepší ingrediencí samo o sobě.
zdroj: https://authoritynutrition.com/