Lívance ze sladkých brambor
Ingredience:
- 350 g sladkých brambor (batátů)
- 200 g mouky
- 1 prášek do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 400 ml mléka
- 30 g másla
- 2 vejce
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- špetka skořice
- kokosový olej (na smažení)
- javorový sirup
- pekanové ořechy
Postup:
1. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu. Batáty omyjte a jakmile se voda vaří, celé a neloupané je vložte do hrnce. Vařte 20 až 30 minut, než změknou. Zchlaďte je studenou vodou, oloupejte a rozmačkejte nebo rozmixujte na pyré.
2. Do pyré vmíchejte rozpuštěné máslo, mléko a vejce. Zvlášť smíchejte suché ingredience – mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, muškátový oříšek a skořici. Nakonec obě směsi dohromady promíchejte na hladké těsto.
3. Pánev vymažte tenkou vrstvou kokosového oleje a všechny lívance postupně upečte. Každý lívanec pečte nejprve z jedné strany (asi 2 až 3 minuty) a jakmile se začnou tvořit bublinky a konzistence je pevnější, lívanec obraťte a dopečte z druhé strany (asi 1 minuta).
4. Servírujte teplé polité javorovým sirupem a posypané pekanovými ořechy.