V dnešní době je víc než kdy jindy potřeba myslet na zvyšování imunity, protože prevence je tím nejlepším pomocníkem v boji proti pandemii koronaviru. Mysleme na to, že je lepší pro své zdraví začít dělat něco hned. Poté, co se setkáme s nákazou, už nic nenapravíme. Budeme vám přinášet rady a tipy na to, co pro své zdraví dělat. A nebojte se, nejste v tom sami!
- Vyhledávejte potraviny s velkým množstvím bílkovin
Aminokyseliny obsažené v bílkovinách jsou nezbytné k tvorbě buněk, které organismus chrání před nejrůznějšími patogeny. Na tyto potraviny bychom tedy neměli zapomínat: vejce, maso, ryby, ořechy (nejvíc jich najdeme v arašídech, mandlích, pistáciích), luštěniny, semínka, mléčné výrobky (tvaroh, bílé jogurty, cottage, atd…)
2. V obchodě vybírejme potraviny bohaté na zinek
Nedostatek zinku se může projevit oslabenou imunitou. Proto pro něj ve svém jídelníčku také udělejme místo. Obsahují ho
dýňová semínka, ovesné vločky, luštěniny, hovězí maso, mořské plody.
3. Vitamin E
Tento vitamin patří mezi nejdůležitější antioxidanty, chrání buňky před poškozením volnými kyslíkovými radikály. Najdeme ho
například v rostlinných tucích, ořechách, semínkách, máku.
4. Vitamin C
Naše tělo si ho nedokáže vytvořit samo, proto ho musíme přijímat v potravě (nebo ve formě vitaminových doplňků). Zvýšený příjem vitaminu C je potřeba například při chřipkovém období nebo právě teď, když se potýkáme s koronavirovou nákazou. Vitamin C najdeme například v paprikách, pomerančích, citronech, jahodách, kiwi, brokolici, růžičkové kapustě.
5. Vitamin D
Přirozeně ho můžeme získat ze slunečního záření. V zimě ho tedy všichni máme nedostatek. Vědci zjistili, že pacienti s koronavirem, kteří mají dostatek vitaminu D, se s nemocí potýkají mnohem lépe. Mají kratší a lehčí průběh. Vitamin D obsahuje: máslo, mléko a mléčné výrobky, vaječné žloutky, dary moře, tučné ryby a rybí olej.
Poznámka: Všeho moc škodí, tak tyto doporučované potraviny jezme s mírou. Můžeme si také koupit potravinové doplňky, ale přijímat vitaminy a minerály v čerstvých potravinách, je vždy pro náš organismus hodnotnější.