Podzim je na pečení koláčů jako stvořený, dozrávají hrušky, švestky, jablka a v kombinaci s hřejivým kořením, jako například se skořicí, kardamomem, zázvorem je to opravdová balada. Jen si to představte – přijdete vymrzlí z procházky po městě nebo s delší túry po okolí se psem a v troubě čeká ještě teplý voňavý koláč. Mňam! Od zkušených pekařů a cukrářů jsme pro vás dali dohromady tipy, které vám usnadní práci.
1. Nepodceňujte váhu jednotlivých ingrediencí
Pokud máte ve zvyku odměřovat ingredience podle známého českého filmu Císařův pekař a pekařův císař, může se vám stát, že koláč bude tuhý nebo těsto nebude držet pohromadě. Držte se vždy přesně váhy daných ingrediencí. Váš čas je drahý a na experimenty není v tomto případě čas.
2. Respektujte teplotu másla, kterou si žádá recept
Pročtěte si dopředu recept předtím, než začnete péci. Některé suroviny je potřeba předem vyndat z ledničky, jako například mléko, máslo. Má to svůj význam. Chladné máslo se jinak pojí s moukou než máslo, které je právě vytažené z lednice. Aby bylo máslo pokojové teploty, vyndejte ho z ledničky hodinu před pečením.