Když se konečně rozhodnete shodit nějaké to kilo, rozhodně ze svého jídelníčku vynechejte tyto potraviny. A jestliže se bez nich nemůžete obejít, máme pro vás připraveny alternativ, ze kterých si jistě vyberete.
Slazené nápoje
Přidaný cukr v potravinách je možná tou nejhorší složkou moderního jídelníčku a cukr obsažený ve slazených nápojích je jistě tím úplně nejhorším. Kalorie dodávané ve formě slazených limonád nejsou mozkem „chápány“ jako jídlo a po jejich vypití nejste přirozeně vedeni ke snížení množství ostatního jídla. Dramaticky se tím zvýší počet přijatých kalorií během dne. Přijímání vysokého množství cukru může mít za následek vznik inzulinové rezistence, nebo dokonce nealkoholické steatózy. Mezi další závažné následky patří také vznik cukrovky II. typu a onemocnění srdce. Slazené nápoje jsou hlavním viníkem stojícím za tloustnutím a vznikem obezity.
Alternativa: pitná voda, sodovka, káva nebo čaj. Pokud vám obyčejná voda nechutná, můžete do ní zkusit přidat třeba plátky citrónu a dodat jí tím lehkou příchuť.
Některé ovocné džusy
Ovocné džusy jsou často mylně považovány za zdravé. Mnoho z nich je ale bohužel spíše jen oslazenou vodou s ovocnou příchutí. Džusy sice obsahují antioxidanty a vitamín C, to ale nestačí k vyvážení obrovského obsahu cukru v tekuté formě.
Alternativa: Některé ovocné džusy, zejména šťáva z granátových jablek nebo borůvek, mohou být přes vysoký obsah cukru zdraví prospěšné. Přesto by jejich konzumace měla zůstat jen doplňkem a nikoli denní součástí pitného režimu. Pro pravidelný pitný režim zůstává nejvhodnějším zdrojem tekutin pitná voda.
Dorty, koláče a sušenky
Většina dortů, koláčů a sušenek je mimořádně nezdravá. Při jejich výrobě je totiž používáno značné množství rafinovaného cukru a mouky a přemíra tuku s obsahem trans mastných kyselin. Díky této kombinace se sladké pochoutky stávají jednou z nejhorších potravin, které svému tělu můžete nabídnout. Porce takového jídla vám sice zaručí přísun mnoha kalorií, ale zato téměř nulové množství živin.
Agáve sirup
Agáve sirup je někdy označován za zdravou alternativu k bílému cukru. Nejedná se ale o zdaleka tak zdravou volbu, jak si možná myslíte. Rafinovaný agáve sirup obsahuje velké množství fruktózy, jejíž konzumace může mít v jiných potravinách než v celém ovoci přímo katastrofické dopady na zdraví. Obsah fruktózy v agáve sirupu je navíc výrazně vyšší než v jiných sladidlech. Zatímco obyčejný cukr obsahuje 50 % fruktózy a kukuřičný sirup 55 %, agáve sirup dokonce až 85 %.
Alternativa: Zdravou, přírodní a nekalorickou náhradou cukru a sirupů jsou například sladidla stévie a erythritol.
Zmrzlina
Zmrzlina je zaručeně jedním z nejchutnějších jídel na světě. Bohužel patří zároveň také k těm nejméně zdravým. Zmrzlina je totiž většinou cukrovou bombou. Je vysoce kalorická a při konzumaci velmi snadno překročíme její „rozumné“ množství. Nejhorším je její mlsání jako dezertu po jídle, kdy tělu jen zbytečně dodáte další prázdné kalorie.
Alternativa: Zkuste si vyrobit zmrzlinu doma za použití zdravějších přísad a menšího množství cukru (případně bez cukru).