Možná v kuchyni začínáte a hodilo by se vám pár základních tipů, jak se co nejdříve mezi troubou a sporákem pohybovat jako profesionál. Nebo možná vaříte celý svůj život a myslíte si, že už vás nemůže nic překvapit. Podívejte se na 90 tipů do kuchyně pro začátečníky i pokročilé a inspirujte se.
- Pokud potřebujete nastrouhat měkké sýry, dejte je na 30 minut do mrazáku. Strouhání půjde lépe.
- Kráječ na zeleninu zvaný Mandolina může být vaším nejlepším pomocníkem. Umí perfektně nakrájet na styl julienne, na plátky i na kostičky. Krájejte ale vždy pomalu a používejte chránič, abyste se nezranili.
- Při restování je nejdůležitější nejprve rozehřát pánev s olejem a až poté přidat další ingredience.
- Navraťte sušenému kokosu vláhu tím, že jej zalijete mlékem a necháte namáčet asi 10 minut.
- Zabraňte výskytu bakterií tím, že necháte jídlo vychladnout v mělké misce.
- Připravte si velké množství vývaru, rozdělte do sáčků a nechte zamrazit na později.
- Řecký jogurt používejte jako zdravou náhražku majonézy nebo zakysané smetany.
- Než začnete s pečením, vyndejte máslo a vejce z lednice, aby dosáhly pokojové teploty.
- Připlaťte si za vysoce kvalitní extra panenský olivový oleje, bude potřeba do speciálních jídel nebo nakonec pro pozvednutí chuti pokrmů.
- Před servírováním vařených i grilovaných mas je nechte při pokojové teplotě chvíli odpočinout.
- Abyste zachovali jasnou barvu zeleniny, namočte ji do ledové vody.
- Pro snadné čištění plechů je před přípravou pokrmů vykládejte pečícím papírem.
- Šetřete peníze kupováním čerstvé sezónní zeleniny a ovoce. Můžete je zamrazit nebo je uchovávat ve vzduchotěsných obalech.
- Před podáváním jídlo vždy ochutnejte.
- Nepoužívejte zbytečně velké množství koření při přípravě mořských plodů, abyste si vychutnali jejich přirozenou chuť. Stačí citronová šťáva, sůl a pepř.
- Kupujte pouze čerstvě namleté maso.
- Pro zachování chuti je lepší vařit déle na nižší teplotu.
- Při pečení važte suroviny. Pokud nepřipravujete litou buchtu, je pečení poměrně věda a špatným poměrem může být vše zkaženo.
- Pokud máte rádi rýži, pořiďte si rýžovar.
- Aby listová zelenina vydržela déle, zabalte ji do vlhké papírové utěrky a dejte do uzavíratelného sáčku.
Další tipy do kuchyně si můžete přečíst v dalších dílech 90 jednoduchých tipů do kuchyně pro začátečníky i pokročilé:
90 jednoduchých tipů do kuchyně pro začátečníky i pokročilé 1. díl zde.
90 jednoduchých tipů do kuchyně pro začátečníky i pokročilé 2. díl zde.
90 jednoduchých tipů do kuchyně pro začátečníky i pokročilé 3. díl zde.