Už čtvrtým rokem proběhla včera v pražském klubu Lávka anketa o nejlepšího kuchaře České republiky, nazvaná Zlatý kuchař. V anketě Zlatý kuchař hlasují o nejlepších kuchařích, jako v jediné podobně zaměřené anketě u nás, odborní novináři. Večerem provázela zkušená kuchařka, herečka Markéta Hrubešová.
Na úvod herečka zmínila, že ženy pokládají za nejvíc sexy zaměstnání u mužů právě povolání šéfkuchaře. Šéfkuchař Radek David z restaurace La Veranda Restaurant promluvil za všechny šéfkuchaře, když řekl, že 90 % šéfkuchařů doma nevaří a jejich pracovní úspěchy závisí na jejich manželkách, které pro ně udržují teplo rodinného krbu.
Šéfkuchař a restauratér Pavel Pospíšil, byl letos oceněn zařazením do Síni slávy. Pro cenu si přijel z Německa, kde žije a pracuje. Večer byla také pokřtěna Gourmet mapa Zlatého kuchaře 2016 – přehled oceněných šéfkuchařů, jejichž pokrmy stojí za to ochutnat.
Soutěžilo se v pěti kategoriích, podle slov Markéty Hrubešové bylo opravdu těžké rozhodnout mezi tak vyrovnanými soutěžícími. A zde už jsou vítězové:
ZLATÝ KUCHAŘ –
- místo: Jan Punčochář
- místo: Oldřich Sahajdák
- místo: Radek David
OBJEV ROKU – Přemek Forejt
VOLBA VEŘEJNOSTI – Petr Erin Kováč
SÍŇ SLÁVY – Pavel Pospíšil
ZAHRANIČNÍ KUCHAŘ – Stephen Senewiratne
Foto: gastrohotel.cz