Ve většině světových kuchyních se setkáváme s nějakou formou těstovin nebo nudlí. A v asijské kuchyni, která se v poslední době dostala do módy, je druhů nudlí opravdu požehnaně! Na rozdíl od klasických těstovin, které známe z Evropy, se nudle vyrábí z různých surovin od rýže až po batáty a zaměnit je v pokrmech tak zkrátka dost dobře nejde. Jaké jsou základní druhy asijských nudlí?
Skleněné nudle
Skleněné nudle se vyrábí ze škrobu (fazolový, bramborový, maniokový,…) a vody. Jsou oblíbené především v čínské kuchyni a hodí se k rychlému vaření, restování, nebo jako součást náplně. Často se kombinují s tofu, masem a zeleninou.
Ramen
Nejznámější forma nudlí ramen je sušená kostka, ale seženete je i v čerstvé variantě. Tradičně se vyrábí z pšeničné mouky, vajec a soli. Používají se k přípravě stejnojmenného japonského jídla a díky možnosti jejich instantní přípravy jsou oblíbeným jídlem studentů po celém světě.
Dangmyeon
Jedná se o korejské nudle, které svým dlouhým a štíhlým tvarem připomínají italské vermicelli. Vyrábí se z bramborového škrobu a nejtypičtějším receptem z nich jsou korejské smažené nudle se zeleninou – japchae.
Vaječné nudle
Vaječné nudle se vyrábí z pšeničné mouky, vajec, vody a soli. Tento druh je podobný evropským nudlím a v Asii se používá především k přípravě jídel jako je Lo loin, Cow mein, nudle dan dan a dan dan mian.
Soba
Soba se vyrábí ze směsi pohankové a pšeničné mouky a jsou typické svou zemitou oříškovou chutí. V Japonsku jsou oblíbenou přísadou studených salátů i horkých polévek.
Rýžové nudle
Bílé nudle z rýže a vody jsou dostupné v různých tvarech i velikostech. Jsou základní přísadou mnoha oblíbených asijských jídel, jako je Pad thai nebo vietnamské Pho.
Udon
Udon nudle by sa daly přirovnat k italským špagetám. Jsou to dlouhé tenké nudle vyráběné z pšeničné mouky, vody a soli. V Japonsku jsou využívány k restování a do vývarů.
Wonton
Také wonton nudle jsou štíhlé a podlouhlé. Najdeme je v mnoha asijských receptech a jsou oblíbenou přísadou do vývarů.