Dostat děti k jídlu nemusí být vždy snadné, ale s trochou kreativity se i obyčejné suroviny promění ve veselé a lákavé pokrmy. Barvy na talíři hrají důležitou roli – dokážou zaujmout, pobavit a někdy dokonce přesvědčit i vybíravého jedlíka. A co je nejlepší? Barevná jídla často znamenají i pestřejší a zdravější stravu.
Barvy z přírody i lednice
Pestrý talíř nemusí znamenat umělé barvy – naopak! Spoustu odstínů vytvoříš zcela přirozeně:
- Fialová a růžová díky červenému zelí, borůvkám nebo červené řepě
- Zelená ze špenátu, hrášku nebo avokáda
- Oranžová a žlutá ze sladkých brambor, mrkve nebo kurkumy
- Červená z rajčat, papriky či malin
Například šťouchané brambory s přidanou červenou řepou získají nádhernou růžovou barvu, kterou si děti zamilují. Zelené palačinky se špenátem zase vypadají jako z pohádky – a přitom chutnají skvěle!
Hravost na talíři
Děti milují tvary, obrázky a příběhy. Zkuste udělat z jídla malý obraz – sluníčko z kukuřice a vajíčka, obličej z toastu a zeleniny, nebo zvířátko z ovoce. Nejde o dokonalost, ale o radost ze společného jídla.
Tip: zapojte děti do přípravy! Pokud si samy něco nakrájí nebo poskládají na talíř, s větší chutí to pak snědí.
Barevná jídla nejsou jen estetickým zážitkem – jsou i zábavnou cestou ke zdravějšímu jídelníčku. A když se k tomu přidá špetka hravosti, bude mít kuchyně hned úplně jinou atmosféru.