Sladké brambory neboli batáty, jsou u nás stále populárnější. Dnes si z nich připravíme jídlo, které bude působit na všechny vaše smysly – díky hře různých barev, chutí a vůní. Batáty jsou o něco výživově výhodnější než klasické brambory. Obsahují méně kalorií, sacharidů a více vlákniny.
Ingredience
- 1 velký batát (nebo 2 středně velké)
- 2 hrnky hladké pšeničné celozrnné mouky
- 1 vejce
- 8 žampionů
- 2 hrsti mladého špenátu
- 2 stroužky česneku
- 100 ml smetany na vaření
- čerstvé oregano
- muškátový oříšek
- parmezán/grana padano
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
1. Batáty oškrábejte, nakrájejte na kousky a upečte v troubě na 200 °C doměkka (cca 20 minut).
2. Připravte si omáčku. Nakrájejte žampiony a česnek na plátky. Na pánvi rozpalte olivový olej, rozvoňte na něm česnek a pak přidejte žampiony. Až zezlátnou, přimíchejte k nim špenát a míchejte, dokud nezavadne. Ochuťte oregánem a špetkou muškátového oříšku.
3. Upečené batáty rozmačkejte vidličkou a smíchejte s vejcem. Postupně přisypávejte mouku, dokud nevznikne nelepivé těsto. Z těsta tvarujte noky, které obalujte v mouce a okamžitě vařte ve vroucí osolené vodě. Vyndejte je hned poté, co vyplavou. Promíchejte s žampiony a špenátem, zalijte dvěma lžícemi smetany, nechte prohřát a hned podávejte.
4. Nakonec posypte strouhaným parmezánem nebo sýrem grana padano.