Roláda patří k nejoblíbenějším dezertům. V České republice si je můžete zakoupit buď to v supermarketech nebo si na pravý domácí roládu zajít do cukrárny, popřípadě kavárny. Co takhle si roládu připravit doma, a to svépomocí? Pokud si myslíte, že byste tento proces nezvládli, mýlíte se. Stačí se jen nepodceňovat. Domácí roláda s ovocem nepatří mezi náročné procesy.
Domácí roláda s ovocem jako česká pochoutka
Před zahájením příprav rolády s ovocem je potřeba znát suroviny, které na tento dezert budete potřebovat. Připravte si tedy 150 g hladké mouky, prášek do pečiva, marmeládu, horkou vodu, 175 g moučkového cukru, olej a 6 ks vejce. Dále pak 375 ml mléka, 200 g hery, 175 g cukr krupice, vanilkový pudink, mandle a čerstvé ovoce, které si sami vyberete. Poraďte se však s celou rodinou, aby vámi připravována roláda nechutnala čistě jen vám. Stačí totiž vybrat ovoce, které ostatní členové domácnosti nejí a problém je na talíři.
S ovocem se tedy poraďte. Jedině tak se vyhnete tomu, že vám roláda bude schnout na talíři, protože ji nikdo nebude konzumovat. Pojďme se ovšem teď podívat na přípravu rolády. Prvně si připravíme korpus. Na ten si stranou připravte tyto suroviny: horkou vodu, moučkový cukr, hladkou mouku, prášek do pečiva a vejce. U vajec je potřeba rozdělit žloutky od bílků. Prozatím využijeme žloutky, které smícháme s cukrem. Jakmile máte hotovo, zalijte směs horkou vodou a olejem. Na závěr opět promícháme. Bílky využijeme pro ušlehání sněhu.

Pokračujeme s domácí roládou s ovocem
Nyní je potřeba smíchat sníh se směsi, na kterou jsme potřebovaly žloutky. Sníh do této směsi vkládejte po menších dávkách. U toho se snažte směs neustále míchat. Po předání sněhu do připravené směsi nezapomeňte přimíchat ještě prášek do pečiva a mouku. Stranou si připravte plech, na který umístíte pečící papír. Máte směs zamíchanou? Výborně, můžete ji přelít na pečící papír. Tuto směs po přelití pečeme zhruba na 170 stupňů celsia, a to na dobu alespoň 15 až 20 minut.
Po upečení je potřeba těsto připravit do tvaru rolády pomocí srolování. Teď je zapotřebí si připravit krém. Na ten potřebujeme heru, která by měla být v měkčí formě. Následně si pak připravte ještě mléko, krupicový cukr a pudink. Pudink je nutné uvařit podle návodu, který uvádějí výrobci na obalu výrobku. Heru vložte do mixéru pro ušlehání. Přidáme cukr a pudink a v neposlední řadě opět ušleháme. Z této směsi nám vznikne vynikající krém. Blížíme se do velkého finále.
Dokončující práce!
Roláda nám mezi tím vychladla, a tak ji můžeme rozbalit. Marmeládou potřeme roládu z vnitřní strany a poté vložíme do rolády krém a nakrájené ovoce. Roládu na závěr srolujeme opět do tvaru, aby nám připomínal přesně tu roládu, kterou vidíme v cukrárnách.