Polévka, která v české kuchyni patří mezi ty klasické – pravá bramboračka. Tuhle ale připravil náš kuchař Luke, původem z Velké Británie. Přejmenoval ji na „bramborjinačka“. V jeho verzi polévka totiž místo tradiční majoránky obsahuje oregano a používá se v ní pro nás nezvyklá kombinace s buráky.
Ingredience
- 2 stroužky česneku
- 2 cibule
- 1 červená paprika
- 1 větší chilli paprička
- 250 g brambor
- 200 g rajčat v konzervě nebo čerstvých
- 1 litr hovězího vývaru
- 150 g nesolených arašídů
- kajenský pepř
- oregano
- špetka sušených chilli papriček
- koriandr
- olivový olej (nebo arašídový olej)
Postup
1. Česnek, cibuli a papriku nakrájejte nahrubo, asi pět minut je restujte na olivovém oleji při nižší teplotě.
2. Nakrájejte chilli papričku a společně s kajenským pepřem a špetkou sušeného chilli je přidejte do hrnce. Chvíli povařte, potom vmíchejte rajčata, opepřete a osolte. Vařte při vyšší teplotě.
4. Oškrábejte brambory, nakrájejte je na větší kousky, vložte do hrnce a zalijte kuřecím vývarem. Vařte 20 minut, dokud brambory nezměknou.
5. Pánev zahřejte na mírnou teplotu a vsypte do ní arašídy. Pomalu je orestujte, dokud nezezlátnou.
5. Polévku ochuťte oreganem a opatrně ji vlijte do mixéru. Rozmixovanou polévku znovu povařte.
6. Servírujte posypanou koriandrem a arašídy.
Poznámky
Kuchař Luke, který pro Mňam TV recept připravil, používá do bramborové polévky místo majoránky oregano. Je to recept z Jižní Ameriky a nabije vás energií!