Zkusili jste někdy upéci chléb bez mouky? Náš dnešní recept nahrazuje mouku brokolicovou strouhankou. Nevěříte, že to jde? Nebojte se experimentovat, tento netradiční chléb ozdobený mandlemi a bylinkami si vás určitě získá. Navíc brokolice patří mezi nejzdravější druhy zeleniny.
Ingredience
- 1 brokolice
- 100 g mletých mandlí
- 4 vejce
- sušený rozmarýn
- sušené oregano
- sušený tymián
- sůl
- pepř
- sýr halloumi
- červená paprika kapie
- hummus
- rukola
Postup
1. Brokolici omyjte a rozeberte na růžičky, které pak rozmixujte v mixéru na konzistenci hrubší strouhanky.
2. K brokolici přidejte mleté mandle, vejce, lžičku rozmarýnu, oregana a tymiánu, trochu soli a pepře a zpracujte na těsto. Rozehřejte troubu na 200 °C na tradiční pečení.
3. Plech vyložte pečicím papírem a rozetřete na něj těsto v tenké rovnoměrné vrstvě. Pečte 30–35 minut.
4. Nechte vychladnout a pak opatrně odstraňte pečicí papír. Chléb nakrájejte na menší obdélníky.
5. Podávat můžete jako sendvič se sýrem halloumi, kapií, hummusem a rukolou a můžete přiklopit druhým chlebem.
Poznámky
Brokolice je bohatá na vlákninu a vitaminy – hlavně vitamin C, E, B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2, z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru. Brokolice dle nejnovějších výzkumů chrání lidský organismus proti volným radikálům a toxickým látkám, její složení prý dokáže upravit DNA v buňkách a tím zabránit rakovinnému bujení.