Nesmí být tuhá, musí se naopak rozpadat na jazyku, šťavnatá, správně ochucená… Pokud se budete řídit našimi tipy, se svatomartinskou husou uděláte velkou parádu i na první pokus!
- počítejte s tím, že s husičkou musíte začít pracovat den předem. Pořádně ji omyjte ve studené vodě, otřete papírovou utěrkou, na povrchu i uvnitř ji nasolte, okmínujte a dejte do chladu.
- druhý den husu vyndejte klidně tři hodiny před pečením, aby měla pokojovou teplotu
- před pečením husu můžete naplnit sušenými švestkami nebo meruňkami předem spařenými vodou. Dodají huse novou chuť a větší šťavnatost
- husu vložte do pekáče a podlijte ji dostatečným množstvím vody. Během pečení kontrolujte, jestli se voda nevypařila a dolévejte ji (vroucí)
- husu podle velikosti pečte 7-12 hodin na nízkou teplotu 110 °C. Nejprve ji zakryjte alobalem, 40 minut před dopečením alobal sundejte, aby se husa hezky opekla
- během pečení husu podlévejte šťávou a otáčejte ji
- ke správné svatomartinské huse nesmí chybět domácí knedlíky se zelím! Tak ať se vám podaří! 🙂