Čerstvé bylinky mohou z dobrého jídla vykouzlit jídlo skvělé. Ukážeme vám, jak je používat a triky, jak je udržet čerstvé.
Bazalka
Bazalka je jednou z nejdůležitějších bylinek používaných v kuchyni. Sladká bazalka, nejčastější typ, voní po lékořici a hřebíčku. Používá se v omáčkách, sendvičích, polévkách a salátech. Nejlepší je však v kombinaci s rajčaty, jak je tomu například ve slavném salátu z ostrova Capri – Salát Caprese, který se připravuje z rajčat, buvolí mozzarelly, bazalky a olivového oleje.
Máta
Tato bylinka je velmi všestranná a může být používána jak ve sladkých, tak i pikantních pokrmech. Ve vnitrozemí je máta vychvalována ve spojení s jehněčím masem, a je často používána v ovocných a zeleninových salátech. I když existuje mnoho druhů, právě máta kadeřavá je preferována při vaření. Můžete ji přidat do mnoha pokrmů a drinků – jehněčího masa, hrášku, mrkve, zmrzliny, čaje, mojita. Jasné zelené listy máty kadeřavé jsou neostré, velmi odlišné od tmavých stopek a okrouhlých listů máty peprné.
Rozmarýn
V latině znamená rozmarýn ´´rosa z moře´´ – což je vhodný název, jelikož rozmarýn pochází ze Středomoří. Rozmarýn je tou nejpronikavější a nejvíce aromatickou bylinkou ze všech. Jeho jehlovité listy mají citronovou a borovicovou vůni, kterou lze výborně skombinovat s opraženým jehněčím, česnekem, a olivovým olejem. Rozmarýn je taktéž znám jako přídavek do focaccie, rajčatové omáčky, pizzy a vepřového masa, avšak kvůli tomu, že je jeho vůně silná, použijte jej pouze špetku.
Oregano
Oregano roste divoce v horách Itálie a Řecka. Jeho řecké jméno znamená ´´potěšení z hor´´. Řekové milují oregano sypané na salátech, zatímco Italové ním posypou pizzu a špetku vhodí i do rajčatových omáček. Přidejte najemno nakrájené oregana do octového nálevu, nebo jej použijte při přípravě drůbežího masa, zvěře, nebo mořských plodů, chcete-li je mít připravené v řeckém nebo italském stylu. Oregano a majoránka jsou si vzhledem a chutí tak podobné, že si je lidé často pletou. Oregano má více opojnou chuť a aroma, zatímco majoránka je sladší a lahodnější.
Tymián
Tymián je používán v několika variacích, avšak nejvíce kuchaři používají francouzský tymián. Tymián je bezpochyby tou nejdůležitější bylinkou v evropské kuchyni. Co by byl bouquet garni bez tymiánu? Tato příjemná bylinka se skvěle snoubí se spoustou dalších bylinek – především s rozmarýnem, petrželí, šalvějem a oreganem. Jeho zemitost ladí s vepřovým, jehněčím, kachnou nebo husou. Jelikož jsou listy příliš malé, často tak není nutné ani sekat je najemno.
NEPŘEHLÉDNĚTE: BYLINKY, KTERÉ BY MĚL POUŽÍVAT KAŽDÝ KUCHAŘ – 2. DÍL