Přinesli jste si ze zahradnictví různé bylinky, ale co teď s nimi? Poradíme vám, jak je zpracovat tak, abyste z nich dostali to nejlepší. Navíc bylinky dokážou nahradit běžná nezdravá dochucovadla, takže jejich používáním uděláte něco pro své zdraví.
Poté, co bylinky utrhnete, nenechte je dlouho odpočívat a hned je zpracujte. Odmění se vám intenzivnější chutí a vůní. Bylinky můžete zpracovávat různým způsobem. Ty menší shrňte ze stonku a nasekejte je větším ostrým nožem. Větší lístky, jako je třeba máta nebo bazalka, složte a nakrájejte je na proužky. Na stříhání bylinek je dobré si koupit speciální nůžky na bylinky. Potom se nemůže stát, že bylinky znečistíte něčím, co jste nedávno stříhali. Na malé kousky nastříhejte například pažitku.
Voňavý Bouquet garni
Tuto směs bylinek, které se používají například do vývaru, připravíte kombinací bobkového listu, celeru, tymiánu, petrželky, řapíkatého celeru. Můžete přidat i jiné bylinky. Bylinky při vaření vložte do speciálního pytlíku, nebo je svažte do kytičky. Tu po skončení přípravy jídla jednoduše vyjmete a vyhodíte.
Směs čtyř bylinek
Do omáček nebo polévek se také často používají pažitka, kerblík, estragon a petrželka. Tyto bylinky ale v pokrmu, narozdíl od bouquet garni, zůstávají. Pažitku nastříhejte a ostatní bylinky nakrájejte na jemno. Do jídla přidávejte až ke konci vaření, aby si zachovaly svou vůni a nerozvařily se.
Kdy přidávat bylinky do jídla
- Ke konci vaření přidejte bazalku, mátu, kopr. Jinak by vyprchala jejich vůně.
- Dlouho vařte tymián, rozmarýn
- Když bylinky nadrtíte v hmoždíři, zintenzivní svoji vůni, krájením se jejich vůně tolik nerozvine
- Zvlášť mátu krájejte až těsně před zpracováním, jinak zčerná