Stále více oblíbená omáčka na těstoviny, pesto, se k nám dostala ze severní Itálie. Dostanete ji v supermarketu v různých podobách, nejčastěji tu klasickou, bazalkovou. První, co se vám při otevření při otevření skleničky s pestem stane, je, že na vás vyteče několik lžic oleje a podobná pesta kromě toho, že obsahují konzervanty, jsou i hodně osolená. Čas si připravit podobnou, ale zdravější pesto omáčku doma!
Pesto slouží hlavně k ochucení těstovin, je jednou ze specialit italské kuchyně. Naučte se připravovat pesto i vy a uvidíte, že si ho oblíbíte a zařadíte ho do pravidelně do svého jídelníčku. Chutná omáčka se nedělá jen z bazalky, připravuje se i ze sušených rajčat nebo z listů rukoly. Použít ji můžete nejen na těstoviny, ale i do koláčů, jako zpestření salátů, můžete ho namazat jako pomazánku na toasty nebo jím potřete bagetu, obložte ji mozzarellou, lístky bazalky a zapečte.
Při přípravě domácího pesta konečně přijde ke slovu i hmoždíř, který vám doma překáží v poličce. Ode dneška se stane nepostradatelnou součástí vaší kuchyně!
TIP NA DOMÁCÍ PESTO:
Suroviny:
3 stroužky česneku
5 lžic piniových oříšků
2 hrnky bazalkových lístků
5 lžic nastrouhaného parmezánu
olivový olej
sůl
pepř
Do hmoždíře nasypte česnek, piniové oříšky, bazalku, parmazán a vše rozdrťte. Poté do směsi nalijte olivový olej. Smíchejte s uvařenými těstovinami a hned podávejte.