Rádi se kocháte krásou svých zahrad? Máte rádi barvy, které vaše zahrada během jarních a letních měsíců nabízí? Pokud ano, zaměřte se i na méně oblíbené rostlinky. Řeč je o těch rostlinkách, jež přehlížíte. Konkrétně máme na mysli například pampelišky. Ačkoliv se to nezdá, dokážou vám být v kuchyni velice nápomocné, a to především z pohledu zdraví.
Blahodárné účinky pampelišky
Jestliže se zajímáte pouze o okrasné rostliny, pak vám unikli zajímavé informace o tom, jak jsou pampelišky léčebné. Jejich léčebné účinky jsou známy již několik staletí. Víte, kdo převážně těmto léčebným účinkům důvěřoval? Naše babičky. Ty věřily, že se v nich nachází jakési kouzlo, které má blahodárný vliv na naše zdraví, a tak z nich vytvářely různé sirupy, medy a saláty. Výhodou tohoto plevele je fakt, že jej lze v kuchyni využít od samotného začátku, až po konec, včetně kořenu. Jestliže je budete v kuchyni používat, snažte se je opravdu využít celé.
Pokud vás láká tvorba sirupů, medů nebo salátů, zaměřte se na čisté prostory, kde nechodí pejskaři. Mezi ideální místa patří především vaše zahrada, protože ji využíváte čistě jen vy. Máte tak jistotu, jaká místa patří k těm nejhezčím a nejčistším. Máte pravdu, že pampelišky budete oplachovat vodou, na druhou stranu není od věci, aby byly čisté už při sbírání. Jestliže by byly znehodnoceny, neměly by takové účinky, jako zdravé a čisté. Je tedy i ve vašem zájmu, aby pampelišky byly opravdu sbírány, pokud možno na co nejhezčích místech.
Udělejte si z nich zdravé potraviny
V předchozích odstavcích jsme vám sdělili, že z pampelišek můžete jednoduše svépomocí udělat zdravé potraviny. Ty následně budete využívat pro svou potřebu. K těm nejoblíbenějším a nejvyužívanějším patří například vlastní med, sirup nebo salát. Určitě se domluvte se svou rodinou, na jakou tvorbu se v tomhle odvětví zaměříte. Pokud posbíráte dostatečné množství pampelišek, pustit se poté můžete do všeho.