Podle odborníků na zdravou výživu by dospělý jedinec měl ročně zkonzumovat kolem 17 kg rybího masa. V České republice se v průměru zkonzumují pouze necelé čtyři kilogramy ročně. Od roku 1961 se spotřeba ryb v České republice prakticky nezměnila, přestože nabídka rybího masa a produktů z ryb je mnohonásobně vyšší.
Rybí maso patři od nepaměti do tradiční české kuchyně. Naše prababičky připravovaly pravidelně rybí speciality jako kapra na černo, úhoře na másle, lína na kmínu a další výborné pokrmy z ryb. V dnešní době ale popularita ryb v České republice lehce pokulhává. „Naše domácí spotřeba ryb je hluboce pod evropským průměrem. Je to veliká škoda,“ říká Martin Urbánek z Rybářského sdružení České republiky.
Chcete se dozvědět víc o kvalitě potravin, které produkují státy EU? Informace najdete zde: https://www.zrozeno.eu/
Konzumace ryb ve světě klesá
Průměrná spotřeba ryb ve světě dosahovala v roce 2015 hranice 20 kilogramů ryb na osobu. Ještě v 60. letech to bylo kolem 9 kg. Trendy zdravého stravování hovoří jasně a tak by se dal čekat nárůst spotřeby rybího masa. Opak je ale pravdou. Aktuální světová konzumace rybího masa činí 16 kilogramů na osobu. Průměrná spotřeba v Evropské unii je jen 11 kg rybího masa na osobu. „Pokud se zaměříme na naše domácí konzumenty, tak spotřeba hovoří ve prospěch mořských ryb. Těch se zkonzumuje v průměru 2,5 kg na osobu ročně a sladkovodních pouze 1,3 kg,“ doplňuje Urbánek.