Jak poznat čerstvou a zdravou rybu?
Za čerstvými rybami nemusíme vyrážet hned s prutem k rybníku nebo přehradám. Čerstvé ryby nabízejí nejen na sádkách, ale i na farmářských trzích nebo v supermarketech. „Zdravotní nezávadnost ryb je důsledně sledována kontrolními orgány, stejně přísné kontrole podléhá i prodej ryb v supermarketech nebo ve specializovaných prodejnách. Velký význam na kvalitu suroviny má vliv přirozeného prostředí, druh a množství přikrmovaného krmiva, ale také stres v průběhu odchovu nebo samotná manipulace s rybami. To vše se promítne na mase. Důležitý je také samotný průběh zpracování. Maso nesmí být kontaminováno produkty metabolismu a zejména agresivní žlučí, která může maso trvale znehodnotit. V neposlední řadě ovlivní finální kvalitu průběh a délka uchování masa. Obecně platí, čerstvá – chlazená ryba je nejlepší. Pokud mražená, tak hluboce a při rozmrazování se nikdy nesmí používat vysokých teplot. Mořské ryby z dovozu lze uchovávat v mražené podobě déle,“ dále vysvětluje Urbánek.
Z pohledu konzumenta je třeba si dále všímat, jak ryba vypadá. Při nákupu čerstvých ryb by měl zákazník zkontrolovat rybě hlavně oči, žábry a celkovou rybí vůni. Oči čerstvých ryb jsou vypouklé a čiré, žábry jsou sytě červené. Jak je ryba starší, oči jsou zakalené a barva žáber jde do hněda. Takové ryby zároveň doprovází nepříjemný zápach.
Více informací najdete na: www.zrozeno.eu