Nemusíš si hned balit kufry, abys okusil exotiku – stačí otevřít kuchyňské dveře novým chutím. Jídlo je jeden z nejlepších způsobů, jak objevovat svět, ať už cestuješ fyzicky nebo jen lžící po talíři. Pokud tě už omrzely české klasiky, je načase zkusit něco, co tvé chuťové buňky ještě neznají.
Tři kuchyně, které stojí za vyzkoušení
Gruzínská kuchyně nabízí víc než jen legendární chačapuri. Zkus třeba lobio – kořeněný fazolový guláš – nebo khinkali, masové taštičky plněné šťavnatou směsí, které se jí rukama. Gruzínské jídlo je bohaté, vydatné a plné vůní bylinek.
Peruánská kuchyně tě může překvapit svěžestí. Ceviche, tedy syrové ryby marinované v citrusové šťávě s chilli a koriandrem, je lehké a přitom výrazné. A pokud máš rád sladké, nevynechej „suspiro limeño“ – dezert z karamelizovaného mléka a šlehačky.
Vietnamská kuchyně není jen o pho. Vyzkoušej bún bò nam bộ – studený nudlový salát s marinovaným hovězím, křupavou zeleninou a rybí omáčkou. Je to jídlo plné kontrastů a přitom překvapivě jednoduché na přípravu.
Jak začít cestovat chutěmi doma
Začni tím, že si vybereš jednu zemi, najdeš si jednoduchý recept a zajdeš na nákup do specializovaného obchodu – nebo si potřebné suroviny objednáš online. Můžeš si také udělat „tematický večer“ s hudbou, filmem a příběhy z dané kultury. Objevování chutí není jen o jídle, ale i o zážitku a otevřenosti vůči novému.