Tohle jídlo nemá v češtině svůj název. Kuchař Luke Grunshaw ho nazývá Chalupářský pekáč a tenhle recept připravoval opravdu s láskou, protože je to jeho národní jídlo. Luke totiž pochází z Velké Británie. V angličtině se toto tradiční jídlo jmenuje „Cottage Pie“. Ať už se rozhodnete nazývat toto jídlo jakkoliv, čeká vás pestrá směsice chutí mletého hovězího masa, brambor a voňavého koření.
Ingredience
- 2 kg brambor typu B
- 1 kg mletého hovězího masa
- 1 lžíce sádla
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- 1 řapíkatý celer
- 2 mrkve
- 2 dcl hovězího nebo kuřecího vývaru
- 2 dcl mléka
- 60 g másla
- 2 lžíce pálivější hořčice
- 200 g cheddaru
- 2 bobkové listy
- rajčatový protlak
- worchestrová omáčka
- tymián
- pepř
- sůl
Postup
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Ponořte do studené osolené vody a vařte doměkka.
2. Do rozehřáté pánve vlijte olivový olej, přidejte lžíci sádla.
3. Nakrájejte stroužek česneku, cibuli najemno, řapíkatý celer na kolečka a vhoďte do pánve. Nastrouhejte mrkve nahrubo a přidejte do hrnce. Opepřete, osolte a restujte pět minut. Potom přidejte hovězí maso a bobkové listy. Ochuťte tymiánem, worchestrovou omáčkou a zalijte rajčatovým protlakem. Přidejte hovězí vývar a zakryté vařte asi 20 minut.
4. Do uvařených brambor nalijte mléko, přidejte máslo, hořčici a propasírujte. Podle potřeby přidávejte mléko. Ochuťte solí a pepřem.
5. Do brambor nastrouhejte polovinu cheddaru.
6. Z masové směsi vyndejte bobkové listy a vlijte ji do pekáče. Navrch rozvrstvěte bramborovou kaši a posypte zbylým cheddarem. Pečte na 180 °C 10 – 20 minut. Koláč je hotový, až hezky zezlátne.