Kuře je typem drůbežího masa, které je bohaté na obsah bílkovin a pokud jej konzumujete bez kůže, je také dietní. Nejnižší obsah tuku a kalorií obsahují kuřecí prsa bez kůže. Kuřecí maso je navíc bohaté na vitamíny a minerály nezbytné pro lidské zdraví, a to z něj činí ideální volbu při hubnutí, budování svalové hmoty a celkově zdraví prospěšnou potravinu.
Bílkoviny
Kuřecí maso je bohaté na bílkoviny. Stejně jako jiné živočišné produkty a výrobky ze sóji, obsahuje kvalitní kompletní proteiny s obsahem všech devíti esenciálních aminokyselin. Proteiny jsou základem pro správné fungování lidského těla, zahrnující obnovu tkání a tvorbu svalů.
Sacharidy, kalorie a tuk
Kuřecí maso je nízkosacharidovou potravinou. Nejméně tuku a kalorií se nachází v kuřecích prsou bez kůže, které obsahují okolo 143 kalorií, 3 g celkového tuku a 1 g nasycených tuků na jedno velké vykostěné prso bez kůže, nebo porci o 95 g. Tmavé maso obsahuje tuku o poznání více. Přibližně 86 g tmavého masa bez kůže obsahuje 165 kalorií, 8 g tuku, z něhož 2 g nasyceného tuku. Zmíněné hodnoty se týkají kuřecího masa připraveného bez přidaného tuku.
Vitamíny
Kuřecí maso je významným zdrojem vitamínů skupiny B: vitamínu B3 a B6. Ty jsou kromě působení na metabolismus bílkovin, důležité také pro správnou funkci imunitního systému a pomáhají produkci některých neurotransmiterů a chemických sloučenin důležitých pro funkci mozku.
Minerály
Kuřecí maso obsahuje dva důležité minerály, fosfor a selen. Fosfor je nezbytným prvkem pro zachování zdravých a silných kostí a zubů a je součástí všech buněk v lidském organismu. Tento minerál pomáhá navíc aktivovat vitamíny skupiny B. Selen je důležitý pro správnou funkci imunitního systému a přispívá k regulaci hormonů štítné žlázy.
Co je třeba brát v úvahu
Způsob přípravy kuřecího masa a/nebo přidané suroviny ovlivňují výživové vlastnosti. Smažení a konzumace masa s kůží významně zvyšuje obsah tuku. Obalení masa v mouce nebo strouhance zase přidává jídlu na obsahu sacharidů. Ačkoli minerály jsou nezničitelné, vitamíny naopak můžete snadno poškodit zahříváním, působením světla a jinými nevhodnými podmínkami. Pokud vaříte kuřecí maso ve vodě, přicházíte o ve vodě rozpustné vitamíny skupiny B. Suché přípravy, jako je například grilování, může pomoci tyto vitamíny zachovat.