Cibuli máme ji rádi všichni, je nezbytným doplňkem ostatních surovin v kuchyni. Je rozdíl pouze v barvě nebo i ve způsobu použití a účincích na náš oragnismus? S námi se o cibuli dozvíte vše potřebné. Používejte ty správné druhy a cibule vám bude mnohem více k užitku.
Klasická žlutá cibule
Od ostatních druhů cibule se liší hlavně tím, že odolává vysokým teplotám při tepelném zpracování. Zachovává si svoji chuť i při dlouhém dušení, smažení nebo pečení. Na rozdíl od ostatních druhů má nejsilnější chuť i vůni. Před konzumací se doporučuje tepelně zpracovat.
Jak pomáhá (v tomto případě žlutou cibuli tepelně nezpracujete): Nakrájejte ji na kostičky, dejte se lžící medu do uzavíratelné sklenice. Cibule pustí šťávu a vytvoří se vám sirup na doléčení vlhkého kašle.
Červená cibule
Ze všech druhů se nejvíce hodí na konzumaci za syrova. Sluší jí kombinace se sladšími jídly a také výraznějšími chutěmi, které dokáže zvýraznit.
Jak pomáhá: Obsahuje velké množství antioxidantů, železa, má protizánětlivé a antimykotické účinky, obsahuje vitamin B1 (Ničí ho pití kávy. Při jeho nedostatku je člověk depresivní, melancholický, nejistý, špatně se koncentruje.) Pomáhá snižovat cholesterol, snižuje krevní tlak.
Bílá cibule
Nejčastěji se používá do salátů, omáček. Její chuť není tak výrazná. Při krájení vám neslzí oči.
Jak pomáhá: Obsahuje velké množství vitaminu C, působí preventivně proti infekcím a virózám.