Osvěžující, lehoučká, voňavá a nebesky lahodná sladká tečka po obědě. Přesně takovéhle jsou citronové cupcakes od cukrářky Adie Suchomelové. V kombinaci s jemným krémem mascarpone vás určitě dostanou.
Ingredience
- 2 bio citrony
- 200 g másla
- 200 g cukru krupice
- 4 vejce
- 200 g hladké mouky
- ½ lžičky jedlé sody
- 250 g mascarpone
- 150 g kokosových hoblin
- moučkový cukr
- 18 ostružin
- plech na muffiny
- 12 - 18 papírových košíčků
- cukrářský pytlík na zdobení
Postup
1. Nastrouhejte najemno citronovou kůru – ostrouhejte pouze žlutou část citronů, při použití bílé by těsto zhořklo.
2. Do mísy od robota dejte změklé máslo, cukr, vejce, citronovou kůru a promíchejte.
3. Do mouky nasypte jedlou sodu, zamíchejte a pomalu přisypávejte ke směsi v robotu. Až bude hotové hladké těsto, přidejte šťávu z jednoho bio citronu a důkladně promíchejte.
4. Naplňte hotovým těstem košíčky do ¾ a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte dozlatova 18 – 20 minut a nechte vychladnout.
5. Mezitím připravte krém – do mísy dejte mascarpone a 6 lžic moučkového cukru, promíchejte a vzniklým krémem naplňte cukrářský pytlík.
6. Cupcakes ozdobte krémem, začněte od prostředka, tvarujte pečlivě kolem dokola a nahoru. Dozdobte kokosovými hoblinami, jednou ostružinou a můžete podávat.
Poznámky
Cupcake (výslovnost [kapkejk]) je malý dort připravený k servírování jedné osobě, který může být upečen v papírovém nebo alobalovém košíčku. Cupcake se často říká i muffinu, ale tyto dva dezerty mají společnou jen formu na pečení a papírový košíček. U muffinů se většinou používá polohrubá mouka a hutnější těsto, které nakyne do výšky. Kdežto těsta na cupcakes jsou většinou z hladké mouky a tekutější, takže kdybyste košíček naplnili stejně jako na muffiny po okraj, tak se vám těsto ve formě vylije a nepůjde do výšky, ale do stran. Navíc cupcakes se často plní a vždy jsou ozdobeny polevou nebo krémem. U nás se dá muffin přirovnat k tradiční bábovce a cupcake k dortu.