Přišel k nám ze severoafrické kuchyně. Jedná se o spařenou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa, tvarovanou do kuliček. Připravíte ho opravdu jednoduše, vařit ho nemusíte, zalévá se vroucí vodou nebo vývarem. Poté, co nabobtná, kuskus ochutíte, smícháte s olivovým olejem, zeleninou, případně masem a můžete podávat.
Kuskus (může se psát i jako cous cous nebo Couscous) se používá jako příloha zeleninových jídel a hodí se k němu kuřecí, vepřové i hovězí maso. Studený kuskus můžete kombinovat s mořskými plody. Připravují se z něj také sladká jídla, zajímavá je jeho kombinace s mlékem, mandlemi a rozinkami.
Tradičně se vyrábí tak, že se krupice z pšenice, ječmene nebo prosa postříká slanou vodou. Pak se krupice rozdrobí na malé kuličky. Ty se potom suší na slunci. Díky tomu, že se kuskus vyrábí z obilovin, je výživný, lehce stravitelný, obsahuje vlákninu a spoustu cenných látek pro náš organismus.
Pozor si dejte na přesný poměr vody, kterou kuskus zalijete. Když použijete moc, kuskus bude příliš měkký, když málo, nenabobtná dostatečně. Nejlepší je ho samozřejmě přelít vývarem, ne tím instantním, ale domácím, jehož chuť nic nenahradí. Poté, co kuskus zalijete, ho nechte bobtnat v zakryté nádobě.