Quinoa neboli merlík čilský má původ v Jižní Americe. Původní obyvatelé z ní vařili kaši nebo ji používali k zahušťování omáček. Je jednou z nejstarších obilnin. Obsahuje opravdu vysoký podíl i bílkovin, který dosahuje až 15,6% a tuku, který je 7%.
Quinoa (výslovnost: ki-no-a) je oblíbený celozrnný produkt díky třem důvodům:
- Za prvé, zabere kratší čas na vaření, nežli jiné celozrnné produkty a vaří se ještě rychleji, nežli rýže: Na uvaření quinoy potřebujeme pouhých 10 až 15 minut.
- Za druhé, quinoa chutná skvěle tak, jak je, na rozdíl o jiných celozrnných produktů, jakož jsou například jáhly. Přidejte trochu olivového oleje, mořskou sůl a citronovou šťávu a trochu česneku – mňam!
- A za třetí – ze všech celozrnných produktů má quinoa nejvyšší obsah bílkovin, tím pádem je perfektní pro vegetariány a vegany. Quinoa poskytuje všech 9 nezbytných aminokyselin, což z ní činní kompletní bílkovinu. Quinoa je bezlepkový celozrnný produkt bez cholesterolu, a je téměř vždy přírodní.
Jak vařit quinou
Připravte si quinou tak, jako byste si připravovali rýži. Polijte ji vodou, nebo vývarem, a pomalu ji vařte na střední teplotě až do měkka, přibližně 15 minut, přičemž ji několikrát zamíchejte. Nebo dejte jednu porci quinoi na dvě porce vody do vašeho rýžového vařiče.
Jeden z nejpopulárnějších způsobů, jak připravit quinou, je přidat nějakou zeleninu a dressing, abychom udělali quinoa salát.
Já také ráda vyměňuji bílou rýži za quinou zároveň s jakýmkoliv druhem vařeno-smažené zeleniny, a jedním z mých oblíbených receptů, jak připravit quinou je jako byste připravovali smaženou rýži – quinoa smažená ´´rýže´´! Věděli jste také, že quinoa slouží také jako skvělá horká snídaně, podobná ovesné kaši?
Nutriční obsah quinoy:
Vzhledem k počítání kalorií, 1/3 uvařené quinoy má 160 kalorií, 2.5 gramů tuku, 3 gramy vlákniny a 6 gramů bílkoviny.
Co dělat s quinoou:
Použijte quinou při jakýchkoliv receptech, které znáte, při použití rýže nebo kteréhokoliv jiného celozrnného produktu, jako například rýžové saláty, kuskus recepty nebo pilafy. Ráda si nechávám nějakou uvařenou quinou po ruce, abych ji mohla vhodit do salátů, nebo si často nechávám uvařenou quinou v mrazáku, abych ji mohla přidat do čehokoliv, co zrovna vařím. A hrst quinoy přidaná do vaší oblíbené polévky, zatím, co vře, vám přidá trochu bílkoviny, zkuste ji s obyčejnou vařeno-smaženou zeleninou.
Zdroj: www.thespruce.com