Ovoce a zelenina všech druhů a barev obsahuje antioxidanty, které hrají při ochraně našeho těla mimořádně důležitou roli. Přirozeně fialově zbarvené potraviny obsahují navíc také antioxidanty zvané antokyany, rostlinné pigmenty, které způsobují tmavě červené, fialové nebo modré zbarvení plodů.
Vzhledem k stále pokračujícím výzkumům, není zatím možné s jistotou potvrdit oprávněnost zařazení plodů s obsahem antokyanů mezi tzv. superpotraviny. Doposud provedené výzkumy nicméně spojují konzumaci antokyanů s celou řadou pozitivních zdravotních účinků, jako jsou dlouhověkost, kardiovaskulární zdraví, prevence rakoviny a demence.
Které potraviny obsahují antokyany?
Antokyany se ve vysokých dávkách vyskytují především v černém rybízu, ostružinách a borůvkách, nebo také v lilku (ve slupce), červeném zelí, brusinkách a třešních.
Borůvky
Borůvky jsou výborným zdrojem vitamínu C, který pomáhá chránit buňky našeho těla a hraje významnou roli při vstřebávání železa. Významný je také obsah rozpustné vlákniny, která podporuje správnou funkci trávícího systému.
Granátová jablka
Granátová jablka nejsou jen dalším výborným zdrojem vlákniny, ale obsahují také vitamíny A, C, E, železo a další antioxidanty, například taniny.
Jedna ze studií provedená na hlodavcích prokázala souvislost mezi konzumací granátových jablek a zvýšením odolnosti kostí. Snížením výskytu zánětu a omezením působení oxidačního stresu, může být konzumace granátových jablek prevencí před vznikem osteoporózy.
Podle jiného výzkumu může denní konzumace 50 ml šťávy z granátových jablek snížit riziko poškození tepen a zastavit nárůst hladiny cholesterolu v krvi u lidí trpících zužováním tepen.
Fialové batáty
Fialové batáty jsou velmi oblíbené zejména na japonském ostrově Okinawa, jehož populace vyniká dlouhověkostí a vysokým podílem osob, které se dožijí více než sta let. Ve srovnání se západním světem je zde také o polovinu nižší výskyt demence. Někteří vědci se domnívají, že důvodem jsou právě fialové batáty, které pomáhají udržovat pevné zdraví až do vysokého věku.
Měli bychom konzumovat více těchto potravin?
Přirozeně fialově zbarvené ovoce a zelenina jsou bezpochyby skvělou součástí vyváženého jídelníčků. Nejdůležitější nicméně zůstává právě ona vyváženost a co největší rozmanitost. Rozmanitá konzumace ovoce a zeleniny všech druhů a barev je pro zdraví nejprospěšnější.