Jsou dny, kdy hlad máš, ale chuť chybí. Otevřeš lednici, zavřeš ji. Projedeš recepty, ale nic tě nezaujme. Co s tím? V takových chvílích je nejlepší vsadit na jednoduchá jídla, která jsou rychlá, variabilní a přitom chutná. Tady je pár osvědčených tipů, co uvařit, když prostě nevíš.
Sáhni po jistotě: těstoviny, vejce a zelenina
Těstoviny jsou klasika, která nezklame. Můžeš je jen pokapat olivovým olejem, přidat česnek a parmazán – a máš hotovo. Když máš chuť si trochu pohrát, přidej restovanou zeleninu, třeba cuketu, rajčata nebo papriku. Skvělé jsou i těstoviny s vejcem na způsob carbonara, případně s tvarohem a pažitkou, pokud máš chuť na něco svěžího.
Vejce obecně jsou malý zázrak – uděláš z nich omeletu, míchaná vajíčka, nebo třeba frittatu z trouby. Stačí k nim pár zbytků ze zeleniny, trocha sýra, a vznikne jídlo, které zasytí a nezatíží.
Inspirace ze spíže: krémové polévky nebo rychlé placičky
Pokud máš doma pár brambor, mrkev nebo dýni, můžeš snadno připravit krémovou polévku. Stačí vše uvařit doměkka, rozmixovat a dochutit – třeba smetanou, bylinkami nebo sýrem. Je to jednoduché, syté a přitom lehké.
Další skvělou možností jsou rychlé placičky – bramborové, zeleninové nebo sýrové. Smícháš, co máš, přidáš vejce, trochu mouky a osmažíš na pánvi. Výsledek je křupavý, voňavý a dá se jíst i studený.
Ať už se rozhodneš pro cokoliv, pamatuj: v jednoduchosti je krása. A i obyčejné suroviny můžou vykouzlit neobyčejně dobré jídlo.