Rádi experimentujete v rámci čokoládových variací nebo jste zastánci klasických příchutí? V obojím případě rozhodně vyzkoušejte náš recept na čokoládové bonbónky, které můžete dle chuti nazdobit exoticky – mořskou solí, pepřem, chilli, kardamomem nebo klasicky – barevným cukrářským zdobením, perličkami, atd.
Ingredience
- 200 g čokoládového dortového korpusu
- 50 g meruňkové marmelády (nebo můžete použít rozpuštěnou čokoládu / lískooříškový krém / burákové máslo)
- tabulka hořké čokolády (nebo bílé)
- rostlinný olej
- chilli
- růžový pepř
- mletý kardamom
- vločková sůl
Postup
1. Dortový korpus nadrobte do misky, přidejte marmeládu, pečlivě prohněťte a utvořte kuličky. Když nedrží pohromadě, přidejte ještě trochu marmelády. Dejte odležet do lednice.
2. Nachystejte čokoládu na obalení – ve vodní lázni rozehřejte tabulku čokolády se lžící oleje.
3. Kuličky vyndejte z lednice, dejte si jednu na vidličku a lžící polévejte čokoládou ze všech stran, odložte na talíř a polijte takto všechny. Vršek kuliček ozdobte kořením – můžete zdobit špetičkou vločkové soli nebo mletého kardamomu nebo špetičkou chilli spolu s pár kuličkami růžového pepře. Můžete zvolit také klasickou variantu zdobení – cukrové perličky, barevné cukrové nebo čokoládové sypání atd. Nechte polevu ztuhnout v lednici a můžete podávat.
Poznámky
Kardamovník obecný, zkráceně zvaný též kardamom, je statná bylina z čeledi zázvorníkovitých. Tobolky jsou ceněným kořením, které se prodává zelené, bělené nebo sušené na slunci. Mleté koření se nazývá kardamom, které je také jednou složkou indického kari. Semena jsou též význačnou složkou indického garam masala, arabského baharatu, etiopského berbere, piafu a řady sladkých jídel. Beduíni s ním ochucují kávu, Dánové bábovky, také se žvýká pro osvěžení dechu, zejména v jihovýchodní Asii, kde se přidává k betelovým listům. Semena podporují trávení, stimulují organismus, oddenek zahání únavu a horečku. Přidává se jak do sladkých jídel a likérů, tak i do uzenin.