Před Vánoci všeobecně není moc času nazbyt, proto pro vás kuchařka Mňam TV, Adie Srbová, připravila recept na 3 druhy vánočního cukroví, které můžete udělat najednou a nestrávíte tím tolik času. Dnes budeme připravovat nestárnoucí klasiku – linecké, rohlíčky a čokoládové dortíky.
OŘECHOVÉ ROHLÍČKY
Ingredience:
50 g změklého másla
50 g moučkového cukru
200 g hladké mouky
80 g mletých vlašských ořechů
špetka soli
vanilinový cukr
cukr moučka na obalení
Postup:
1. Z mouky, moučkového cukru, másla a ořechy vypracujte těsto.
2. Nechte odležet v lednici do druhého dne.
3. Z těsta vyválejte silnější nudličky. Vytvarujte z nich rohlíčky.
4. Pečte 7 – 8 minut na 180 °C. 5. Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru.
ČOKOLÁDOVÉ DORTÍKY
Ingredience:
210 g hladké mouky
20 g kakaa holandského typu
70 g moučkového cukru
40 g mletých neloupaných mandlí
140 g másla
1 lžička strouhané kůry z bio citronu
na špičku nože skořice
Postup:
1. Z mouky, másla, mandlí, kakaa, skořice a citronové kůry vypracujte těsto.
2. Zabalte do fólie a nechte v lednici odležet do druhého dne.
3. Posypte moukou vál a vyválejte těsto.
4. Z těsta vykrájejte kolečka.
5. Pečte 7 – 8 minut na 180 °C
6. Na náplň smíchejte cukr, žloutky, mleté ořechy a mletou vanilku.
7. Polovinu dortíků pomažte krémem a slepujte.
BEZLEPKOVÉ VANILKOVÉ KYTIČKY
Ingredience:
150 g másla
120 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového cukru
1 vejce
70 g mletých mandlí
250 g bezlepkové mouky
marmeláda na slepování (např. rybízová nebo malinová)
moučkový cukr
Postup:
1. Smíchejte mouku, vanilkový cukru, moučkový cukr a mandle.
2. Přidejte máslo, rozklepněte vejce a spojte.
3. Zabalte do fólie a nechte v lednici odležet do druhého dne.
4. Posypte vál bezlepkovou moukou.
5. Vyválejte těsto.
6. Vykrájejte kytičky. Do poloviny z nich udělejte otvor.
7. Pečte 7 – 8 minut na 180 °C 8. Kytičky pomažte marmeládou a slepujte.