Sladký krém ze smetany a pravé vanilky přelitý přes pečené ovoce provoněné perníkovým kořením. To vše zasypané jemnými sladkými mandlemi. Vyzkoušejte o vánočních svátcích tuto francouzskou klasiku.
Ingredience na krém Chantilly:
1 vanilkový lusk
250 ml smetany ke šlehání
50 g cukru moučka
Ingredience na pečené ovoce:
3 jablka
2 hrušky
červené hroznové víno
50 g másla
2 lžičky perníkového koření
Ingredience na mandlovou drobenku:
80 g blanšírovaných mandlí
80 g polohrubé mouky
40 g cukru krupice
60 g másla
Postup
1. Nalijte smetanu do hlubší misky, přisypte k ní 50 g moučkového cukru, vydlabejte semínka z vanilkového lusku a společně vyšlehejte. Nechte odležet v lednici.
2. Omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky jablka, hrušky, hroznové víno, smíchejte s 50 g másla, perníkovým kořením a dejte péci na 200 °C.
3. Vhoďte do mixéru mandle, namelte je najemno. Potom je smíchejte s polohrubou moukou, cukrem krupicí a rozpuštěným máslem. Pečte 10–15 minut při teplotě 180 °C.
4. Na misky nejprve rozdělte ovoce, to ozdobte šlehačkou a na závěr posypte mandlovou drobenkou.