Zkuste si k večeři připravit něco neobvyklého – slaný koláč, který původně přišel z Francie. Jako hlavní surovinu použijete cuketu. Plně zralá cuketa má hladký, lesklý povrch, na omak je tvrdá. Nejlépe chutnají plody, které měří do 25 cm. Až půjdete kolem supermarketu, vyberte si ty nejlepší kusy.
Ingredience
- 175 g celozrnné hladké mouky
- 100 g studeného másla
- 1 žloutek
- 4 lžíce studené vody
- špetka soli
- 2 hrsti suché luštěniny
- 2 menší cukety
- 250 g ricotty
- 1 vejce
- 1 bílek
- 50 g parmezánu
- 1 jarní cibulka
- 1 hrst pažitky
- sůl
- pepř
Postup
1. Do mísy dejte mouku, žloutek, pokrájené studené máslo, špetku soli a zpracujte rychle na drobenku. Přidejte 4 lžíce vody, vypracujte v těsto a dejte na 10 minut ztuhnout do ledničky.
2. Těsto rozválejte na pomoučněném vále na tenký plát a pomocí válečku přeneste do formy vyložené pečícím papírem. Ořízněte okraje, horní okraj přehněte a vytvoříte tak na kraji dvojnásobnou vrstvu těsta. Zamačkejte těsto do formy a propíchejte několikrát dno vidličkou.
3. „Slepé pečení“ – těsto je potřeba předpéci a k tomu poslouží suchá luštěnina. Těsto překryjte dalším pečicím papírem a vsypte např. čočku a rozprostřete hlavně do okrajů. Troubu předehřejte na 180°C a takto pečte 5 minut. Pak odeberte papír s čočkou a pečte ještě 5 minut.
4. Příprava náplně – důkladně omyjte cukety a i se slupkou je nastrouhejte nahrubo, pak přes cedník z nich vymačkejte co nejvíce vody. K vymačkané cuketě přidejte ricottu, celé vejce, bílek, co zbyl z těsta, pokrájenou pažitku a cibulku na tenké plátky, sůl a pepř, 25 g najemno nastrouhaného parmezánu a promíchejte.
5. Upečený korpus naplňte připravenou náplní a navrch nastrouhejte najemno zbylý parmezán. Pečte na 190°C po dobu 25-30 minut. Nechte 15 minut vychladnout, nakrájejte a servírujte.
Poznámky
Tak jako je v Itálii populární pizza, tak ve Francii má největší ohlas francouzské slané pečivo známé pod názvem quiche (čti "kiš"). Je to slaný koláč s vaječnou náplní (našlehaná vejce se smetanou) krájený na trojúhelníky a pojídá se horký. Nejznámější je „quiche lorraine“, lotrinský slaninový koláč, jež se dříve pekl z chlebového těsta, podobného těstu kynutému. Dnes se peče z těsta křehkého a plní se smetanou, vejci a slaninou. Tvar a výška koláče je dnes již také dosti odlišná. Dříve se pekl plochý koláč na plech a krájel se na čtverce či obdélníky. Dnes se peče v dortové formě a jeho náplně se mohou obměňovat dle chuti jako pórková, šunková, sýrová, s brokolicí, žampiony či špenátem.
Další dovolenkový recept: