Kateřina Tichá trénuje a učí své klienty jíst zdravě a vyváženě. Napsala pro vás článek o tom, proč je svalová hmota tak důležitá a jestli existuje nějaká univerzální poučka pro všechny jak a co jíst. Teď vám Kateřina prozradí i to, jak ona sama bojovala s nadváhou a anorexií.
1) Kardio vs. silový trénink. Stereotyp. Co mám tedy cvičit? Jako na stejné jídlo si tělo zvykne i na pohyb a přestane reagovat. Můj mix je 1x týdně tabata, 1x týdně doma kolo, 1x týdně těžká činka opět doma.
Poznámka: všimly jste si někdy, že ženy, co dělají pouze kardio, tak jsou buď hubené a nebo tukové, protože si kardiem pálí svaly? Samozřejmě každá máme jiný vkus, mně se líbí pevný těla a ženské tvary.?
2) Vše je o hlavě. Holky, opravdu. Vždy mě dostávají různá fóra o hubnutí, dotazy a rady. Večer a v noci se nejí, sacharidy jsou jasná smrt, diety, tuky bojím bojím. Takže jsme všechny bezlepkářky (samozřejmě opět mluvím za roky z praxe), nejíme laktózu a pečivo, pak jsme raw a veganky… nebo oblíbené jsem zavodněná a zadržuji vodu…
Já zkoušela úplně vše. Detoxy, šťávy, raw (břicho jsem měla jako v pátém měsíci těhotenství). Tady platí, že každá vydáme jinak energie, naše tělo frčí na jiné palivo. Ideál každé z nás by mělo být to, že budeme jíst když máme hlad a poslouchat tělo, na co má chuť a když už si řekne o čokoládu, tak pak nemít výčitky. Tělo to ví a ono se nám pak mstí a uloží si to?
3) Rozčilují mě recepty bez mouky a cukru a složení receptu jsou namleté vločky a místo cukru je tam třtinový. Bílou mouku u mě nenajdete. Ze „superpotravin“ používám chia, protein, semínka, kokosový olej, máslo, různé mixy mouk a ořechy (v rámci šetření kokos).
4) Naše tělo potřebuje sacharidy a i tuky. Znáte to. Mám chuť na čokoládu, tak sním milion dalších „zdarvějších“ potravin, a pak ty čokolády sním dvě. Taky to dělám, ale pak si to sama sobě odpustím a žije se mi teď mnohem líp.
5) Večeřet jen salát. To nepochopím, většina klientek co mají fakt nadváhu, tak jsou živé na zelenině, jsou bez pečiva a pak občas vybílí lednici. Není lepší jíst vše?
Já sama nejím tedy moc smažené, pečivo nahrazuji krekry ze semínek, chlebíky a večerním chlebem. Jinak nekupuji nic speciálního.
?Za sebe říkám, že bojuji každý den, napřed anorektička, pak kulička a život je o neustálém poznávání sebe sama…o chutích, rozmlsanosti, ale okupovat si tím stále hlavu, žít od svačiny ke svačině… být nervní, když se nedostanu domů včas a nemám krabičku, nebo ze špeku na břiše a obtěžovat tím celou rodinu není nic pro spokojený život. Genetika je také důležitá a každá jsme prostě jinak stavěná.
Snad jsem vám trošku pomohla. Budu ráda i za dotazy a budu tak mít inspiraci k dalšímu článku. Sem vám dávám jen to, co doma jíme a co učím jíst své klientky.