Spolubojovníci moji,
posíláte mi hodně dotazů, hlavně se týkající výživy a sportu. Tak jsem se rozhodla vám napsat článek, protože kdo mě zná již dýl, tak ví, že se opravdu snažím svými zkušenostmi pomoct a že jsem k vám upřímná a ne žádná paní dokonalá. Umím se přejíst, mám dny, kdy bych jedla jen sladké a nechce se mi cvičit.
Mě prostě štve, kolik z Vás dává peníze za výživové poradce, ne moc dobré trenéry, platí za nesmyslné jídelníčky a neustále se motá v kruhu. Jídelníček, dieta, selhání, flustrace, nový start. Vadí mi patenty na to, co by se kdy mělo jíst a hlavně přesný tipy od lidí, že pokud budete jíst tohle, tak zaručeně zhubnete jako třeba vaše kolegyně, na kterou funguje ale něco jiného.? Každá jsme jiná a platí na naše tělo jiný sport, jiné jídlo. Pokusím se vám to trošku přiblížit, co mám opravdu z vlastní zkušenosti. Víc informací se dozvíte na mém profilu Tichovy dobroty.
1) Cvičení a jídlo musí jít ruku v ruce
Jídlo je bohužel 90 %. Pozor!!! Když budu každý den do úmoru cvičit, pak se přejím, prostě si nějaký svaly vybuduju, ale budou pod tukem a bude to demotivační. Navíc, když už se rozhodnu svůj drahocený čas věnovat sportu, tak bych měla svým svalům poslat palivo, aby to rostlo a oni se pěkně napapaly. Obráceně: budu zdravě a vyváženě žít a do toho cvičit 3x týdně 45 minut. Vidět to bude. Svaly budou mít palivo a čas na regeneraci (a věřte mi, já trávila každý volný čas ve fitku a progress jsem neviděla takový, jako když cvičím doma).
2) Proč je svalová hmota důležitá? Protože svaly váží víc než tuk. A je v nich metabolismus, takže čím víc svalů mám, tím víc za den spálím, i když nic nedělám. A to je super. Vlastně sen:). Takže zahodit váhu a vyfotit se a porovnávat své změny.
3) Protein ano či ne? Ano i ne. Nejsem zastánce pití proteinu po tréninku, protože mi to připadá zbytečný, když si místo toho mohu dát super baštu. Pro mě tekutá strava není… nevím jak to máte Vy. Prostě mě neuspokojí. To si raději dám 100 g šunky, vejce, tofu chipsy, přidám si protein do pečení, abych se dostala na cca 1,5 g bílkoviny na kilo mé váhy ( i když já na váhu nestoupla ani nepamatuju), ale pocitově.
Jsem osobní trenérka a velmi mě baví vaření. S klientkami řeším, co jedí a mým cílem je poradit jim tak, aby se díky svému jídelníčku cítily dobře.
Opravdu mám ověřené za roky roky praxe, že fakt nic nefunguje 100 % na každého. Jde prostě o to nebát se sacharidů a tuků. Jíst když mám hlad a zas tak moc neplánovat a nespekulovat. Samozřejmě pokud v práci nemám čas, pak nevidím důvod, proč bych si protein nedala. Jeho příprava je rychlá a my ženy obecně máme problémy ve stravě takové, že přijímáme hodně nevhodných cukrů a tuků a málo kvalitních bílkovin. Ty mimochodem zamezí velkým hladům a chutím a následnému vyjedení lednice.
Přečtěte si také to, jak Kateřina Tichá bojovala s anorexií a nadváhou