Příprava kávy pomocí filtrování je mnohem jednodušší než příprava klasického espressa. Příprava je podobná jako u čaje a jiných nápojů, které vznikají louhováním. Mletá káva se uvolní v horké vodě a nápoj se vyčistí od zrníček pomocí přetlačením přes filtr.
Drip
Klasická americká varianta překapávané kávy, kdy se mletá káva zalévá horkou vodou, která ihned teče přes filtr do šálku. Ačkoliv drip nemá stejně intenzivní chuť jako espresso, jedná se o vynikající způsob přípravy, která zaručuje bohatou chuť.
Pour Over
Jednoduchá příprava filtrované kávy, kdy je mletá káva horkou vodou zalévána ručně. Filtraci je tak možné lépe kontrolovat a skalní kávový nadšenec se může naučit pomocí filtrování z kávy získat i tu poslední špetku chuti.
Perkolátor
Perkolátor je klasická konvice používaná k přípravě překapávané kávy. Káva je neustále ohřívaná, vypařuje se a opět stéká přes mletou kávu v horní části konvice dokud není dosaženo požadované síly. Výsledkem je silná, plná, černá káva.
Ledová káva a Cold Brew
Existují dva způsoby pro přípravu ledové kávy. Buď můžete do klasicky připravené kávy přidat led, nebo udělat cold brew, který vzniká louhováním kávy za nízké teploty po delší dobu. Klasicky připravená káva se při přidání ledu stává více hořká, což řeší příprava za studena metodou cold brew. Cold brew navíc obsahuje více kofeinu než tradiční překapávaná káva.
Ledové nápoje na bázi espressa
Kombinace ledu a espressa přináší mnoho nových možností. Téměř všechny nápoje na bázi espressa se dají připravit ve studené variantě, ačkoliv kávovým nadšencům se možná nebude líbit, že to znamená ředění chuti.
Frappé
Ačkoliv francouzský výraz „Frappé“ v souvislosti s nápoji znamená jednoduše vychlazený, můžete se setkat s velkou spoustou nápojů, které se přímo nazývají. Je to třeba i název pro tradiční řecký nápoj z instantní kávy, cukru, vody a ledu míchaný v koktejlovém shakeru, dokud se nevytvoří nádherně hustá kávová pěna na vrchu překrývající led.
Instantní káva
Přiznejme si to. Instantní káva není nejchutnější, ale je rychlá a najdete jí kdekoliv od Arktidy po Maroko. Je vyráběná za pomoci sušení tekuté kávy až vzniknou dehydratované krystaly, které se opět zkapalní po kontaktu s horkou vodou. Procesem vysušení se ztrácí velká část chuti, a proto nejde o nejoblíbenější přípravu milovníků dobré kávy.
Zdroj: http://uk.askmen.com/fine_living/wine_dine_archive_100/112_wine_dine.html