Máme je na stole poměrně často, patří k nejvíce konzumovaným jídlům. Přesto vám mohou v některých případech ublížit. O čem je řeč? A na co si máte dát pozor?
Na povrchu zelené brambory
Pokud na povrchu brambor uvidíte zelená místa, odřízněte je, obsahují jedovaté látky. Zbytku brambory nic není, můžete je klidně uvařit a sníst.
Mandle ve slupce
V mandlové slupce je obsažen jedovatý kyanid. Proto mandle vždy spařte v horké vodě a slupky z mandlí odstraňte.
Zelená rajčata
Listy, stonky a zelené plody rajčat obsahují jedovaté látky – glykoalkaloidy. Ty po požití mohou způsobit nevolnost nebo bolesti hlavy. Nechávejte tedy rajčata pořádně dozrát a v obchodě si vybírejte jen jasně červené plody.
Tepelně neupravené maso a vejce
Kvůli možnému obsahu bakterií salmonely se důrazně doporučuje tepelně upravovat maso i vejce. Pokud potřebujete dochutit pokrm se syrovými vejci, který budete potom dále vařit nebo péci, ochutnejte ho pro jistotu před přidáním vajec.
Rebarbora
Koláče z rebarbory mají nezaměnitelnou chuť. Připomínají chvíle strávené u babičky. Dejte si ale pozor na syrovou rebarboru. Obsahuje kyselinu šťavelovou, která je ve větším množství nebezpečná.