Je to sice neuvěřitelné, ale je to tak. Existují potraviny, které můžete skladovat ve spíži téměř navždy a nikdy se nezkazí. Potraviny si po uplynutí data spotřeby možná sice nezachovají stejnou barvu, chuť a obsah vitamínů, ale rozhodně je nemusíte vyhazovat. Které potraviny můžete bez obav použít i po letech skladování?
Sůl
Vlivem vlhka se může slepovat a vytvářet hrudky, ale nikdy se nezkazí. Abyste zabránili tvorbě hrudek, přidejte do solničky pár zrnek rýže, která pojme vlhkost a sůl tak zůstane sypká.
Cukr
Sůl i cukr potkává stejný osud. Ani cukr se sice nezkazí, ale má tendenci ke tvorbě hrudek. U cukru je to problém, protože ho většinou přidáváme více a hrudky cukru v koláči nikoho nepotěší. V takovém případě doporučujeme cukr rozmixovat, aby byl opět hladký. A ačkoliv se cukr nekazí, snižuje se jeho obsah vitamínů a minerálů (zejména pokud se jedná o hnědý cukr rapadura nebo kokosový cukr).
Škrob
Kukuřičný ani bramborový škrob se také nezkazí. Přesto je skladujte v pečlivě hermeticky uzavřené nádobě. Potravinový moly do škrobu rádi kladou vajíčka.
Vinný ocet
Dobře známý pomocník při úklidu je užitečný také v kuchyni při přípravě jídel. Používá se do vody při vaření vajec, nebo do těsta na koláč pro zabránění šednutí.
Bílá rýže
Rýže se dá skladovat téměř do nekonečna. Uchovávejte jí v hermeticky uzavřené nádobě nebo sáčku a před použitím nezapomeňte propláchnout.