Když budete chtít k sobě pozvat své kamarády a začnete je lákat na to, že budete podávat jednohubky, vysmějí se vám. Když ale řeknete, že budete servírovat tapas, řeknou si: hmm, tak to je fakt paráda, to si dám. Přitom tapas jsou také jednohubky, ale v novější, modernější verzi.
Tapas jsou malé dobroty nebo předkrmy tak akorát na jedno sousto. Dají se tak nazvat i oříšky, olivy, brambůrky, ale také malé chlebíčky zdobené nejrůznějšími surovinami. Aby chlebíčky držely pěkně pohromadě, jsou jejich vrstvy často spojeny párátkem.
Podle pověsti tapas spatřily světlo světa ve 13. století, když doktoři nařídili králi Alfonsovi X., aby se ze zdravotních důvodů vyhýbal velkým, bohatým hostinám, které byly v tu dobu samozřejmě velmi časté. Král byl ale zmlsaný, tak pro něj jeho dvorní kuchař vymyslel luxusní alternativu honosných večeří, a to jednohubky připravované z těch nejlahodnějších surovin. Ve Španělsku se tapas jí v hojné míře dodnes.