Bramborové knedlíky jsou stálicí české kuchyně a máloco dokáže tak krásně spojit vzpomínky na nedělní obědy u babičky jako právě tahle příloha. Ačkoliv se může zdát jejich příprava složitá, s trochou trpělivosti je zvládne každý. Stačí kvalitní suroviny, pár jednoduchých kroků a výsledek stojí za to.
Správné brambory jsou základ
Nejlepší jsou starší moučné brambory – ideálně typu C, které mají nižší obsah vody a těsto z nich lépe drží. Brambory uvaříme den předem ve slupce, necháme je zcela vychladnout a pak oloupeme. Studené brambory nastrouháme najemno, osolíme, přidáme hrubou mouku a trochu škrobu (bramborového nebo solamylu). Pokud je těsto příliš řídké, přidáme víc mouky, ale opatrně – příliš mnoho by udělalo knedlíky tuhé.
Vaření knedlíků a tipy na servírování
Z těsta vytvoříme válečky nebo jednotlivé kulaté knedlíky, které vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme 15–20 minut, podle velikosti. Po vytažení je ihned propíchneme vidličkou, aby vyšla pára a knedlíky se nesrazily. Hotové knedlíky se výborně hodí ke kachně se zelím, hovězímu na smetaně nebo třeba ke guláši. Pokud vám nějaké zbydou, na pánvi s cibulkou chutnají výborně i druhý den.