Hledáte tip na skvělou přílohu k masu nebo jen tak na vydatnou svačinu? V tom případě určitě vyzkoušejte náš recept na pravé domácí hranolky s tatarkou, které můžete podávat jako součást hlavního jídla nebo samotné s rozpečeným sýrem.
Ingredience
- 1 kg brambor
- 700 ml rostlinného oleje na smažení
- 200 g sýra typu čedar
- mořská jemná sůl
- olivový olej
- 5 lžic majonézy
- 5 menších naložených okurek
- 1 lžíce kapari (v nálevu)
- hrst nasekané pažitky
- 1 lžička mletého římského kmínu
Postup
1. Brambory pečlivě omyjte, v případě potřeby vykrájejte a nakrájejte je i se slupkou na čtvrtky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se nedotýkaly. Pokapejte je olivovým olejem a pečte 30 minut na 200°C do měkka (ještě ne dozlatova).
2. Mezitím připravte tatarku – v misce smíchejte majonézu, nasekanou pažitku, na malinké kostičky nakrájené okurky, pokrájené kapari a lžíci jejich nálevu, římský kmín, špetku soli a pepře, promíchejte a dejte odležet do ledničky.
3. Dejte rozehřát 700 ml rostlinného oleje a usmažte hranolky dozlatova, po dobu cca 3 minut. Hranolky vyndejte z oleje, osolte je mořskou solí a ještě horké je posypejte najemno nastrouhaným čedarem a ihned podávejte.
Poznámky
Pravé hranolky se připravují nadvakrát – nejprve se předpečou a poté se fritují v oleji. Zůstanou tak déle křupavé a čerstvé. Hranolky připravené pouze v troubě vydrží křupavé přibližně jen 10 minut.