Vůně čerstvě upečeného pečiva patří k těm nejpříjemnějším domácím zážitkům. A dobrá zpráva je, že k tomu vůbec nepotřebujete pekárnu ani dlouholeté zkušenosti. Připravili jsme pro vás jednoduché recepty na domácí pečivo, které zvládne opravdu každý – ať už toužíte po nadýchané housce k snídani nebo po slané focaccii k večeři.
Jogurtové housky bez kynutí
Pokud hledáte rychlý recept, který nevyžaduje dlouhé kynutí, vyzkoušejte jogurtové housky. Stačí smíchat 250 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli, 200 g bílého jogurtu a trochu oleje. Těsto zpracujte do hladka, rozdělte na kousky, vytvarujte housky a pečte při 180 °C asi 20 minut dozlatova. Výsledek? Nadýchané, jemné pečivo, ideální s máslem nebo domácí marmeládou.
Focaccia – italská klasika s minimem námahy
Focaccia vypadá působivě, ale její příprava je překvapivě jednoduchá. Do mísy dejte 500 g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí, 1 lžičku soli, 300 ml vlažné vody a 2 lžíce olivového oleje. Vypracujte těsto, nechte ho hodinu kynout, pak ho přesuňte na plech, prsty vytlačte důlky, pokapejte olivovým olejem a posypte rozmarýnem, hrubou solí nebo třeba cherry rajčátky. Pečte při 200 °C asi 25 minut. Skvěle se hodí jako příloha k salátu nebo polévce, ale obstojí i sama o sobě.
Domácí pečivo není jen o chuti – je to i radost z tvoření a možnost přizpůsobit si vše podle sebe. Ať už sáhnete po sladké nebo slané variantě, uvidíte, že domácí pečení je snazší, než se zdá.