Připravte si lahodný domácí smetanový puding. Uvidíte, že s kupovaným se vůbec nemůže srovnávat! Budete ho mít hotový skoro za stejnou dobu jako ten z prášku. A nebojte se, na jeho přípravě není vůbec nic složitého.
Ingredience
- 2 žloutky
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 2 lžíce cukru krupice
- 250 ml 30% smetany ke šlehání
- 250 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 50 g jahod
- 50 g borůvek
- 50 g malin čerstvá máta
Postup
1. V misce smíchejte žloutky, škrob a cukr.
2. V rendlíku svařte na mírném plameni smetanu, mléko a podélně naříznutý vanilkový lusk. Těsně před varem nalijte trošku ke žloutkové směsi a zamíchejte. Vyndejte vanilkový lusk a za stálého míchání opatrně přilijte k základní směsi.
3. Přelijte vše zpět do rendlíku a vařte na mírném plameni za stálého míchání do zhoustnutí.
4. Hotový puding nalijte do mističek, a pokud máte rádi horký, můžete hned zdobit ovocem a mátou a podávat. Nebo ho nechte cca 30 minut ztuhnout, nazdobte ovocem a nechte odležet v lednici, klidně přes noc.
Poznámky
Puding je sladký zákusek, jenž se připravuje z mléka, cukru a pudinkového prášku, který se skládá hlavně ze škrobu. Nejkvalitnější pudingy jsou ty, které obsahují pouze kukuřičný škrob. Jelikož puding neobsahuje lepek, je vhodný pro bezlepkovou dietu. Název puding pochází z francouzského slova „boudin“, což znamená „jelito“. Původně byl jako puding označován masný výrobek polotuhé konzistence naditý ve střívku, dosud je součástí tradiční anglické snídaně. Mimo britské ostrovy však puding představuje sladké jídlo.