Postup přípravy:
1.den:
Ve větší nádobě rozmíchejte 100 g žitné mouky a 125 ml vlažné vody. Přikryjte ubrouskem a nechte stát na kuchyňské lince do druhé dne.
2. den:
Do kvásku přimíchejte 50 g mouky a 125 ml vlažné vody, rozmíchejte vidličkou, znovu přikryjte.
3. den:
Přidejte znovu 50 g žitné mouky a 50 ml vlažné vody, přikryjte.
4.den:
Opakujte postup ze třetího dne.
Teď už byste měli mít kvásek hotový. Poznáte ho tak, že po 12 hodinách od přisypání mouky a přilití vlažné vody začne bublat a nabyde. V ten moment ho můžete použít do receptu nebo uložit do ledničky, ve které ho přikryjete papírovým ubrouskem. V lednici kvásek krmte pravidelně každý den 60 ml vody a 60 g žitné mouky. Takto kvásek krmte třeba následující tři dny. Poté ho stačí krmit jednou až dvakrát týdně.
Před krmením kvásku vždy odeberte lžíci nebo dvě směsi. Kvásek tak bude nabývat na síle. Čím déle bude kvásek zrát, tím nadýchanější budete mít pečivo.
Občas kvásek přelijte do čisté sklenice. V opačném případě by se mohlo stát, že chytí plíseň.