iMnam.cz
  • Mňam TV
    • Novinky
    • Program
    • Pořady
    • Jak naladit v TV?
    • Kariéra
  • Recepty
    • Josefovy recepty z pořadu Čas na TE.BE.
    • Předkrmy
    • Polévky
    • Saláty
    • Těstoviny
    • Maso
    • Ryby a mořské plody
    • Vegetariánské
    • Dezerty
    • Nápoje
  • Inspirace
    • Suroviny
    • Postupy při vaření
    • Novinky v gastronomii
    • Směry ve výživě
    • Vychytávky při vaření
  • Kuchyň
    • Testujeme za vás
    • Tipy pro hospodyňky
  • Zdraví
  • Soutěže
    • S Fumbi o 20.000 Kč
  • Škola vaření
    • Vaření
    • Pečení
    • Diváci se ptají
  • Hobby TV – to nejlepší pro Váš domov
  • Mňau TV – pro všechny milovníky zvířátek
  • Hobby Shop – nákupní galerie

iMnam.cz

  • Mňam TV
    • Novinky
    • Program
    • Pořady
    • Jak naladit v TV?
    • Kariéra
  • Recepty
    • Josefovy recepty z pořadu Čas na TE.BE.
    • Předkrmy
    • Polévky
    • Saláty
    • Těstoviny
    • Maso
    • Ryby a mořské plody
    • Vegetariánské
    • Dezerty
    • Nápoje
  • Inspirace
    • Suroviny
    • Postupy při vaření
    • Novinky v gastronomii
    • Směry ve výživě
    • Vychytávky při vaření
  • Kuchyň
    • Testujeme za vás
    • Tipy pro hospodyňky
  • Zdraví
  • Soutěže
    • S Fumbi o 20.000 Kč
  • Škola vaření
    • Vaření
    • Pečení
    • Diváci se ptají
Mouka

ŽITNÁ MOUKA: Proč je na pečení lepší než pšeničná – 1. díl

Žito je bohatá a vydatná oblinina, kteoru lidé konzumují několik století. I když se zdá být pšenice a jiné obilniny na trhu dostupnější a najdete z nich výrobky daleko rychleji, měli byste se trochu více poohlédnout po žitných výrobcích, které bývají většinou taktéž k dostání. Žitný chléb a žitná mouka se liší od pšenice, ječmene a ovsa a je daleko vydatnější, obvzláště šáhnete-li po její tmavé variantě, která je ještě zdravější. Žitné semínko nebo bobule v celku jsou taktéž velice zdravé a poslouží skvěle při vaření.

 

Je žito zdravé?

ŽitoAno, pravda je taková, že je to jedno z nejzdravějších obilnin na světě. Jednou z největších výhod žitné mouky je, že dokáže bojovat s cukrovkou, srdečními onemocněními, přibýváním na váze, s rakovinou, záněty a vysokým krevním tlakem.

 

 

 

Je žito bezlepkové?
Bohužel ne. Obsahuje bílkovinu zvanou sekalin (forma lepku). Žitná mouka však obsahuje daleko méně lepku nežli pšenice nebo ječmen, proto je při pečení lepší. Druh lepku v žitu, sekalin, je daleko méně pružnější, než ten v pšenici, při pečení s žitnou moukou se také tvoří daleko méně bublin, pečivo tak není moc nadýchané. Tento druh také obshauje více volných cukrů, fermentace tedy probíhá rychleji.

 

Vitamíny a živiny
Žitná mouka je daleko výživnější, nežli pšeničná nebo ječmen, a to díky vnitřnímu živému pletivu, které je ve vnější slupce žitné bobule nebo jádra. Je daleko složitější od sebe oddělit klíčky a otruby od vnitřního živého pletiva během mletí zrn, díky tomu se však v konečné podobě žitné mouky uchová daleko více živin a vitamínů.

 

Přečtěte si také: Díky žitné mouce se dá zhubnout!

Zdroj: https://draxe.com//

ŽITNÁ MOUKA: Proč je na pečení lepší než pšeničná – 1. díl was last modified: 25 května, 2017 by Kateřina Fišerová

Mohlo by vás zajímat

Zabijáci diet: POTRAVINY, PO KTERÝCH BUDETE MÍT JEŠTĚ VĚTŠÍ HLAD – 2. DÍL

Využijte sílu jarní přírody! Podpořte svoji imunitu kopřivovými a pampeliškovými listy

Vejce

VEJCE: Jak poznat čerstvá a jak je správně používat

Proč jíme tak málo luštěnin? S našimi tipy jich do jídelníčku zařadíte víc, uvidíte! :-)

Extra panenský olivový olej – možná ten nejzdravější olej vůbec!

BYLINKY, KTERÉ BY MĚL POUŽÍVAT KAŽDÝ KUCHAŘ – 2. DÍL

Partneři

ZNÁTE Z TV

  • Výborné palačinky s nutellou a šlehačkou

  • Dva recepty na přípravu kávových koktejlů

  • Vynikající cheesecake s jahodami

  • Co jíst v létě aneb postavte si letní jídelníček

  • Užijte si naplno léto s červencovým časopisem F.O.O.D.

  • Vynikající francouzská cibulačka!

Tipy pro zdraví

  • Proč dodržovat zdravou stravu

  • Zelené smoothie

    Podzimní životabudič: Smoothie nabité vitamíny

  • Velký přehled svačin do školy!

  • Slunečnice

    5 vitamínů, které nám chybí nejčastěji! Najdete je v těchto potravinách!

  • Otuzovani

    Otužování zvyšuje imunitu: Tipy pro začátečníky

Mňam TV

Mňam TV

Provozovatelem televizního vysílání stanice Mňam TV je společnost S&P Sales House s.r.o., se sídlem Dukelských hrdinů 976/12, 170 00 Praha 7 — Holešovice, IČO: 03528383 („SPSH“). Vlastníkem licence televizního vysílání stanice Mňam TV je společnost S&P Broadcasting a.s., se sídlem Dukelských hrdinů 976/12, 170 00 Praha 7 — Holešovice, IČ0: 04117310 („SPB“).

S S SPB můžete kdykoliv navázat kontakt na adrese sídla uvedené výše nebo v běžné pracovní době na telefonním čísle: +420 774 959 151, případně na emailové adrese officespsh@gmail.com

Orgánem dohledu nad provozováním televizního vysílání stanice Mňam TV je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Škrétova 44/6, 120 00  Praha 2, www.rrtv.cz

Provozovatelem stránek www.imnam.cz je S&P Sales House s.r.o.

iMnam.cz

  • Novinky
  • Osobnosti
  • Jak naladit v TV?
  • Pořady
  • Program
  • Kariéra
  • Kontakt
Facebook Instagram Youtube Email

2022 © S&P Sales House s.r.o., Dukelských hrdinů 976/12, 170 00, Praha 7. Všechna práva vyhrazena.

Tyto webové stránky používají soubory cookie ke zlepšení uživatelského zážitku. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi zásadami používání souborů cookie.
Akceptovat vše
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT