Žito je bohatá a vydatná oblinina, kteoru lidé konzumují několik století. I když se zdá být pšenice a jiné obilniny na trhu dostupnější a najdete z nich výrobky daleko rychleji, měli byste se trochu více poohlédnout po žitných výrobcích, které bývají většinou taktéž k dostání. Žitný chléb a žitná mouka se liší od pšenice, ječmene a ovsa a je daleko vydatnější, obvzláště šáhnete-li po její tmavé variantě, která je ještě zdravější. Žitné semínko nebo bobule v celku jsou taktéž velice zdravé a poslouží skvěle při vaření.
Je žito zdravé?
Ano, pravda je taková, že je to jedno z nejzdravějších obilnin na světě. Jednou z největších výhod žitné mouky je, že dokáže bojovat s cukrovkou, srdečními onemocněními, přibýváním na váze, s rakovinou, záněty a vysokým krevním tlakem.
Je žito bezlepkové?
Bohužel ne. Obsahuje bílkovinu zvanou sekalin (forma lepku). Žitná mouka však obsahuje daleko méně lepku nežli pšenice nebo ječmen, proto je při pečení lepší. Druh lepku v žitu, sekalin, je daleko méně pružnější, než ten v pšenici, při pečení s žitnou moukou se také tvoří daleko méně bublin, pečivo tak není moc nadýchané. Tento druh také obshauje více volných cukrů, fermentace tedy probíhá rychleji.
Vitamíny a živiny
Žitná mouka je daleko výživnější, nežli pšeničná nebo ječmen, a to díky vnitřnímu živému pletivu, které je ve vnější slupce žitné bobule nebo jádra. Je daleko složitější od sebe oddělit klíčky a otruby od vnitřního živého pletiva během mletí zrn, díky tomu se však v konečné podobě žitné mouky uchová daleko více živin a vitamínů.
Přečtěte si také: Díky žitné mouce se dá zhubnout!
Zdroj: https://draxe.com//