Kdo by neměl rád čaj. Vychlazený skvěle ochladí v letních dnech a pěkně horký v zimě naopak zahřeje. Věděli jste, že pitím čaje děláte zároveň něco pro své zdraví? Které čaje se hodí nejen na zahnání žízně, si můžete přečíst v následujícím článku.
Jak se vyrábí jednotlivé druhy čajů?
Mnoho druhů čaje, od bílého, přes zelený, bílý, oolong, až po puerh, pochází z jediné rostliny, kterou je Camelia sinesis. Který z lahodných nápojů z rostliny vznikne zcela záleží na době sklizně a pozdějším zpracování. Právě tyto postupy zajišťují rozdílnou barvu i chuť nápoje.
Kromě čajových lístků nechávali lidé po staletí ve vodě louhovat i jiné rostliny, aby tak dosáhli nejen různých chutí, ale i pozitivních účinků na zdraví. Které čaje a „nečaje“ vyzkoušet?
1. Oolong
Oolong pomáhá aktivovat enzymy, které snižují triglyceridy, tuky v krvi. Podle jednoho z výzkumů ženy, které pravidelně pily oolong, spálily o něco větší množství kalorií než ty, které pily pouze vodu. Nicméně oolong není jen čajem vhodným na hubnutí. Obsahuje také niacin (vitamín B3), který pomáhá detoxikaci těla a antioxidanty, které pomáhají zabraňovat vzniku zubního kazu.
2. Černý čaj
Černý čaj je jednou z variant s nejvyšším obsahem kofeinu. V jednom šálku je jeho obsah až 40 miligramů. Černý čaj obsahuje navíc také dva druhy antioxidantů, které dokáží snížit hladinu cholesterolu v krvi. Pití tří a více šálků černého čaje denně by mělo snížit riziko výskytu mozkové mrtvice až o 21%.
3. Zelený čaj
Zelený čaj je výborným zdrojem katechinů, jiného typu antioxidantů, které jsou spojené se snížením výskytu rakoviny a onemocnění srdce. Podle jednoho z výzkumů může pití jednoho šálku zeleného čaje denně snížit riziko kardiovaskulárních příhod o 10%.
4. Bílý čaj
Bílý čaj je se svými zdravotními účinky tím nejvšestranějším ze všech typů čajů. Stejně jako zelený čaj obsahuje katechiny, které pomáhají při boji s kardiovaskulárními onemocněními. Podle závěrů American Cancer Society (Americké sdružení proti rakovině) může pití bílého čaje zabránit recidivě onemocnění rakovinou prsu.
5. Heřmánek
Heřmánek je starým přírodním lékem. Podle nových výzkumů dokáží antioxidanty v heřmánkovém čaji zabraňovat růstu rakovinových buněk a bojovat proti vedlejším příznakům cukrovky, jako je ztráta zraku nebo poškození nervů a ledvin. Ačkoliv o vývaru z bylinek jsme zvyklí mluvit jako o čajích, nejedená se ve skutečnosti o čaj, jako rostlinu.
6. Echinacea
Echinacea je oblíbeným čajem při chřipkách a nachlazení. Podle výzkumů dokáže pití echinaceového čaje v období častého výskytu nachlazení opravdu pomoci jako prevence.
7. Zázvor s citrónem
Zázvor a citrón jsou skvělou zbraní proti infekcím. Podle jednoho z výzkumů tato kombinace dokáže zabít dokonce i bakterie salmonely!