Připravte si podle našeho receptu jemné krémové vegetariánské rizoto s parmezánem a sýrem ricotta. Dýně je sice podzimní surovina, ale v kombinaci s ricottou z tohoto pokrmu vykouzlíte lehké jarní jídlo, které si jistě oblíbíte.
Ingredience
- 150 g dýně
- 200 g rýže
- 50 g sýru ricotta
- 100 g parmezánu
- 50 g studeného másla
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 1 dcl bílého vína
- 1 lžíce mléka
- 1 šalotka
- 2 snítky rozmarýnu
- petrželka na ozdobení
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
1. Dýni omyjte, vydlabejte a nakrájejte (i se slupkou) na malé kostky. Do pekáčku nalijte trochu olivového oleje, přidejte dýni a otrhané lístky rozmarýnu, osolte, opepřete, promíchejte s olejem a dejte péci na 180 °C po dobu přibližně 20 minut do změknutí.
2. Šalotku nakrájejte na drobné kostičky a dejte ji zesklovatět do rendlíku už se studeným olivovým olejem. Po pár minutách přidejte rýži a opékejte. Po třech minutách podlejte vínem a nechte vyvařit. Pak podlijte vývarem (1 cm nad rýži) a jak se bude vývar vyvařovat, dolévejte, dokud rýže pije.
3. Mezitím nastrouhejte parmezán najemno. Sýr ricotta rozmíchejte v misce se lžící mléka, špetkou soli a pepře a touto směsí naplňte cukrářský sáček.
4. Upečenou dýni přendejte do misky a vidličkou pomačkejte. Když je rýže skoro uvařená a vypila vývar, přidejte dýni a povařte 2 minuty. Pak vsypte nastrouhaný parmazán a máslo a pečlivě vše smíchávejte dohromady minimálně 1 minutu. Osolte, opepřete a minutu povařte.
5. Rizoto servírujte na mělký talíř, ozdobte kapkami ricotty kolem dokola a pokrájenými lístky petrželky, osolte, opepřete, pokapte olivovým olejem a podávejte.
Poznámky
Dýně je ideální potravina při hubnutí, má málo kalorií a vysoký obsah vody - až 90 %. Je zdrojem důležitých minerálních látek a karotenů.