Poslední dobou jsou dýně stále oblíbenější. Ať už na výzdobu, tak jako surovina při vaření. Dýně typu Hokaido nutně nemusí projít tepelnou úpravou, lze je jíst i syrové. Chutné jsou také smažené, grilované, zapékané na sladko i na slano. Použít se dají i do omáček, které hezky zahustí. Z dýňových pokrmů je u nás nejznámější dýňová polévka. Abyste měli nějakou změnu, dnes vám přinášíme recept na skvělý salát z dýní.
Ingredience
- 1 dýně Hokaido
- 2 konzervy cizrny
- sušené chilli
- kurkuma
- med
- jablečný ocet
- rukola
- oregano
- rozmarýn
- olivový olej
Postup
1. Z omyté dýně vydlabejte semínka. Dýně Hokaido se nemusí loupat, proto ji můžete rovnou nakrájet na kostičky. Pekáček vyložte pečicím papírem a na něj poklaďte dýni a cizrnu. Ochuťte lžičkou chilli, lžičkou a půl oregana, trochou nasekaného rozmarýnu. Zakápněte dvěma lžícemi olivového oleje. Osolte a opepřete.
2. Pečte do křupava třicet minut v troubě vyhřáté na 200 °C.
3. Připravte si zálivku. V misce metličkou smíchejte lžičku kurkumy, dvě lžičky medu, dvě lžičky jablečného octa, čtyři lžičky olivového oleje. Opepřete a osolte.
4. Do misky dejte teplý salát, zalijte zálivkou a posypte několika lístky čerstvé rukoly.