Televize Mňam v rámci pořadu Dobrou chuť aneb kuchaři na cestách, natáčela epizodu na Trzích na Jířáku v Praze 3 s Ester Vosátkovou a Monikou Kokyovou. Tyto talentované kuchařky letos účinkovaly v sérii kuchařské show MasterChef Česko. O Ester je známé, že je jí blízká esoterika. Vyptali jsme se jí nejen na to, jestli právě esoterika nějakým způsobem ovlivňuje výběr jídel, která zrovna vaří.
Ester, co dnes připravíte dobrého v rámci natáčení pro Mňam TV?
Zadání znělo uvařit staročeskou polévku. Já jsem si vybrala kulajdu, protože to je moje nejoblíbenější polévka z dětství. Dělám jí trochu modernějším způsobem, aby to nebyla taková ta hospodská verze. To znamená: je tam bramborovo-houbové ragú, brambora je rozvařená s mlékem, s houbovým kořením, se zeleninou, to se rozmixuje, abych nemusela používat vývar. Mám na to připravené zastřené vejce a orestovala jsem si už lišky.
Vím, že jste od Mňam TV dostaly zajímavou výzvu: suroviny na vaření jste musely s Monikou získat výměnným obchodem na Trzích na Jířáku. Jak se vám dařilo? Byli prodejci vstřícní?
K vaření jsme od produkce nedostaly vůbec nic, takže všechny suroviny jsme si musely, jak se říká staročesky, výměnným obchodem získat. To znamená smlouvaly jsme a usmlouvaly jsme to všude za ochutnání hotového jídla. Takové vaření mám sama nejradši, že jdu na trh a z toho hned uvařím, nejraději mám čerstvé suroviny.
Do kuchařské show MasterChef Česko jste podle svých slov šla proto, aby se vám změnil život. Vyplnilo se vám vaše přání?
Život se mi opravdu změnil. Předtím jsem šestadvacet let vykládala karty, byla jsem dokonce na špici mezi kartáři. Tahle práce není jednoduchá, protože když člověk pořád poslouchá těžké životní příběhy lidí, tak je z toho unavený. V pětačtyřiceti člověk ne úplně snadno mění práci, a protože je vaření můj celoživotní koníček, proto jsem zkusila štěstí a přihlásila se do soutěže. Díky tomu jsem měla možnost jít na stáž do různých restaurací.
Dostala jsem se do Fieldu, cukrárny Myšák, která stážisty do té doby vůbec nebrala, já jsem byla první. Tam mně zase pomohl Josef Maršálek, náš nejlepší cukrář, který mě sleduje a přesně tady ta změna se mu líbila. Teď jsem tedy víc na volné noze, to znamená, že se víc zaměřuju na cukrařinu, která mě baví a potom na takovéto klasické vaření doma pro lidi. Úplně mě děsí, když jezdím po Praze a všude vidím různé firmy, které rozvážejí hotová jídla, což znamená, že lidi přestali vařit. Já říkám, že jíst polotovary nemá cenu, je lepší si uvařit byť jednoduché jídlo, ale doma.
Prozradíte nám, jaké konkrétní objednávky dostáváte? Které dobroty si u vás můžeme objednat?
Jsou to různé zakázky, které dostávám od lidí, ať už je to catering nebo cukrařina, dneska si budu připravovat základ na chlebíčky. To mě oslovili lidi s tím, že mají akci a chtějí na ni chlebíčky. Minulý víkend jsem dělala svatbu pro osmdesát lidí, celý sladký bar. Na jednom food festivalu jsem nedávno vařila čtyři sta padesát jídel ze zvěřiny a k tomu klasiku, staročeskou šípkovou omáčku, použila jsem tyrolský knedlík, protože nemám ráda klasické. Dělám toho hodně, protože mě to baví.